U FBiH za 20 dana bez posla ostalo 12.411 radnika

SARAJEVO, Od početka aprila bez posla je u Federaciji BiH /FBiH/ ostalo 12.411 lica, potvrđeno je iz federalnog Zavoda za zapošljavanje.

Direktor federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je na konferenciji za novinare da je na evidenciji Zavoda 31. marta bilo 307.197 lica, a 20. aprila 319.608 lica.

Ona je navela da se od pojave virusa korona na evidenciju Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo ukupno 15.107 lica, od kojih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu.

“Niko neće ostati uskraćen za novčanu naknadu, a ni za pravo na zdravstveno osiguranje ili dokup staža”, dodala je Lončareva.

Ona je rekla da će otpušteni radnici, kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose, od Zavoda imati pravo na novčanu naknadu, napominjući da je to odluka Vrhovnog suda FBiH.

“Svima koji se žale na službe koje im nisu dale rješenje da ostvare to pravo, federalni Zavod za zapošljavanje uvažiće te žalbe i vratiti službama na ponovno postupanje”, dodala je Lončareva.

Ona je rekla da je usvojena odluka kojom je omogućeno zapošljavanje svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje imaju potrebu za dodatnim kadrom i njome je precizirano da se one mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način da apliciraju, odnosno ostvare subvenciju na zapošljavanje kadra te vrste. Srna

Чланак U FBiH za 20 dana bez posla ostalo 12.411 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}