Premijer Plenković: Popuštanje mjera za pet dana, sve ide u tri faze’

Premijer Andrej Plenković nakon trosatnog sastanka užeg kabineta Vlade novinarima je rekao da će cjelovit plan mjera popuštanja restrikcija donesenih zbog epidemije korona virusa predstaviti sutra u 13 sati na sjednici Vlade.

Vodeći računa o tome da postupno reaktiviranje gospodarskih i društvenih djelatnosti ne ugrozi dosadašnja postignuća u borbi protiv epidemije, istaknuo je, sve će se odvijati u tri faze; od 27. travnja, 4. svibnja te 11. svibnja.

– Kao što smo i najavili, Vlada je usuglasila paket mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti, a u kontekstu ograničavanja mjera koje smo poduzeli zbog sprječavanja epidemije korona virusa – istaknuo je premijer dodavši kako su mjere zdravstveno-restriktivnog karaktera dale rezultate.

– Brzina zaraze je spora, broj smrtnih posljedica do sada je relativno mali, način kako smo se suočili s ovom epidemijom, u odnosu na brojne druge zemlje, možemo ocijeniti izrazito dobrim – rekao je.

Cilj je, dodao je, ostvarenje gospodarskih aktivnosti te prihoda za Državni proračun.

Nikakve detalje nije htio još otkriti.

– Vlada je na ovome radila temeljito, svi resori su se angažirali, konzultirali smo stručnjake, sve moguće eksperte, procijenili gospodarski efekt i cijeli paket će biti prezentiran sutra cjelovito – istaknuo je.

Na pitanje ima li još kakvih nedoumica i potrebe za usuglašavanjem obzirom da je sjednica Vlade najprije neslužbeno najavljena za sutra u 10, a potom je pomaknuta na 13 sati, premijer je rekao kako nema veze s time nego da u 11 ima druge obveze pa ne može biti na dva mjesta u isto vrijeme.

Obzirom da je završio postupak prijava za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon što je Dražen Jelenić dao ostavku zbog afere ‘masoni’, na pitanje novinara kada će se znati njegov nasljednik premijer je poručio kako će o šest kandidata odlučiti vladino povjerenstvo,piše 24sata

– Sutra ćemo na Vladi donijeti odluku o Povjerenstvu u kojem će biti članovi Vlade, pet, šest ministara koji su vezani za ovu temu, ja ću mu biti na čelu i održat ćemo razgovore s kandidatima i nakon toga donijeti odluku o odabiru, a potom krenuti u daljnju proceduru prema Saboru – rekao je Plenković.


{$excerpt:n}