Novih 16 pozitivnih u RS-u: Zaražena korisnica Doma za stare i jedna medicinska sestra

Pet osoba je Gacka, tri iz Oštre Luke, po dvije osobe su iz Banje Luke, Bosanske Gradiške i Trebinja i po jedna iz Nevesinja i Pala. Riječ je o šest osoba muškog i deset ženskog spola. Među potvrđenima je šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe i dvije starije životne dobi.

Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četverica su srednje i jedan starije životne dobi. Кod većine osoba je utvrđeno da se radi o bliskom ili porodičnom kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili se radi o sekundarnom kontaktu.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona je jedna korisnica doma za starije osobe u Banjoj Luci u privatnom vlasništvu, gdje je kod jedne radnice, ranije, (u okviru epidemiološkog nadzora testiranja osoba koja se nalaze u riziku zbog posla koji obavljaju) potvrđen test na novi virus korona. Iz ovog doma za starije osobe testirano je i još 25 korisnika koji su negativni na novi virus korona. Do sada su testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi.

Među pozitivnim osobama na novi virus korona je i jedna medicinska sestra iz bolnice u Bosanskoj Gradišci. Bit će preduzete sve epidemiološke mjere i dalja testiranja kontakata. Testirano je i još 29 osoba koje rade i borave u domovima za starije osobe, dva zdravstvena radnika i 18 radnika koji rade u marketima. Testirano je i 37 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2) .

Trenutno, novi virus korona u RS-u je potvrđen kod ukupno 580 osoba, 19 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno od COVID-19. U RS-u do sada je su na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno je ukupno 8.604 testiranja, odnosno testirano je 8.350 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječi 97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 38 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji deset pacijenata.

Кod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je jedan pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje devet osoba, u bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru tri pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjoj Luci nalazi se 73 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 26, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.873 osoba, a nadzor je završen kod 20.647 osoba.

Na sedam graničnih prijelaza u RS-u je tokom 24 sata ušlo ukupno 99 osoba, 86 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno 20 osoba. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona, saopćila je Vlada RS-a, prenosi “Faktor“.


{$excerpt:n}