Crna Gora: Tokom ramazana bez namaza u džamijama

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori poručio je da se zbog epidemije koronavirusa neće obavljati zajednički vjerski obredi tokom mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon današnje elektronske sjednice povodom ramazana, Mešihat Islamske zajednice kazao je da je u petak, 24. aprila, prvi dan posta u Crnoj Gori.

“Na snazi i dalje ostaje Odluka o obustavljanju vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera od 15. marta. Shodno navedenoj odluci, teravija-namaz neće se klanjati u džematu”, navodi se u saopštenju.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori zabranilo je vjerska okupljanja kao privremenu mjeru prevencije širenja koronavirusa. Mešihat je nakon toga pozvao vjernike da molitve obavljaju u kućama i odlučio da dnevne i džuma-namaze u džamijama obavljaju samo sveštenici.

Mešihat je na današnjoj sjednici pozvao imame i vjerske ustanove da tokom ramazana koriste medije i društvene mreže.

“Obavezuju se glavni imami, imami i obrazovne ustanove Islamske zajednice u Crnoj Gori da shodno vlastitim mogućnostima koriste medije i društvene mreže u cilju širenja islamskih vrijednosti, kako bi se ublažile posljedice usljed nedostatka redovnih vjerskih aktivnosti koje su se implementirale u toku ovog mubarek mjeseca”, navodi se.

Mešihat je na današnjoj sjednici odlučio i da, kako se navodi, na osnovu šerijatsko – pravnih propisa i prakse hanefijskog mezheba visina nisaba iznosi 4.500 eura dok je iznos sadekatu-l-fitra četiri eura.


{$excerpt:n}