Radovanović: Vrlo vjerovatno da će biti i drugog talasa epidemije koronavirusa

“Te mjere daju rezultate u cijelom regionu i očekuje se da se učestalost virusa smanjuje”, rekao je Radovanović, izražavajući bojazan da vakcina ne može biti u upotrebi za manje od godinu.

Da će sunce i visoke temperature stati na put virusu, bilo bi, smatra epidemiolog, zaključivanje po analogiji.

“Infekcije disajnih puteva, tokom ljeta praktično nestaju. To pravilo ne mora da važi za nove bolesti. SARS, najbliži rođak Covida-19, 2013. godine harao je sve do jula. Dakle, može da se razvuče i u ljetnjem periodu”, upozorio je Radovanović.

On smatra razumnim očekivati da će učestalost Covida-19 tokom ljeta biti na najnižem nivou, a da bi drugi talas uslijedio u poznu jesen.

“Ako bismo mi sada naglo olabavili mjere onda bi već u junu mogao da uslijedi drugi talas”, upozorio je Radovanović, ocijenivši da je upravo zbog toga je važno da se poštuju savjeti struke i da se mjere popuštaju postepeno.

Vrlo je vjerovatno, naglasio je Radovanović, da dođe do drugog talasa pandemije.

“Takve bolesti, kada se jave, imaju dva do tri talasa dok se ne endemizuju, dok ne postanu stalno prisutne”, naveo je epidemiolog.

On je rekao i da ne može da se povlači paralela između Covida-19 i SARS, koji je bio teža bolest.

“Ovdje je problem što je klinička slika blaža, a procjenjuje se da polovina zaraženih nema simptome bolesti, tako da se samo jače zaraze mogu otkriti”, rekao je Radovanović.

On je podsjetio da je virusom SARS bilo zaraženo oko 8.000 ljudi, dok je od Covid-19 već oboljelo više od dva miliona.

“Duh je pušten iz boce. Najverovatnije će ova bolest ostati, bit će sa nama i za godinu-dvije, ponašat će se slično kao malo jači grip”, ocijenio je Radovanović i naveo da 70-ak kompanija širom svijeta radi na pronalasku vakcine.

On, međutim, ne vjeruje da će svet dobiti vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine.

“Bojim se da je realnije da se sačeka naredno proljeće ili naredno ljeto”, istakao je epidemiolog, dodajući da je teško da se za manje od godinu napravi i testira vakcina.

“Svaka država će gledati da zaštiti svoju vakcinu”, rekao je Radovanović, prenosi “N1“.


{$excerpt:n}