Mostarac cijeli dan pucao s balkona, policija mu u stanu pronašla arsenal oružja

Naime, Toza se sumnjiči za izazivanje opće opasnosti, neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, a evo i šta se dogodilo.

Naime, Igor Martinović zv. „Toza“ se sumnjiči da je 16. aprila ove godine, u poslijepodnevnim i večernjim satima, iz svog stana i s balkona, koji se nalazi u Mostaru, u naselju DUM, u ulici Fra Franje Milićevića br.25, iz pištolja marke Crvena Zastava, call. 9 mm, ispalio hice u više navrata te ugrozio sigurnost i izazvao opasnost za živote ljudi, budući da se radi o gradskom naselju i stambenoj zgradi gdje živi više ljudi.

Dan poslije je nakon intervencije policije konačno izašao iz stana, kada mu je oduzet navedeni pištolj, zajedno s 5 kom. spremnika i u njima 35 kom. streljiva, a za koji nije imao odobrenje nadležnog organa za nabavljanje, držanje i nošenje.
Kad je policija ušla u stan, pronašla je veću količinu oružja i streljiva, čija nabavka građanima nije dopuštena, i to između ostalog: automatsku pušku sa okvirom call. 7,62 mm, br. 792599, pet okvira od puške sa streljivom, ručnu bombu sa upaljačem, nitroglicerinsku granatu, eksploziv, štapin i detonatorsku kapsulu, te veću količinu streljiva raznih kalibara, kao i više vrsta hladnog oružja noževa i mačeta, kao i teleskopsku palicu.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak i da postoje naročite okolnosti koje ukazuju da može ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji s MUP-om i PU Mostar, nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu, prenosi “Radiosarajevo“.


{$excerpt:n}