sri. jul 24th, 2024

U Bosanskopodrinjskom kantonu nema novooboljelih od koronavirusa

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) epidemiološka situacija je stabilna i u protekla dva dana nije zabilježen nijedan slučaj novooboljelih od koronavirusa – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Pojasnila je da je u proteklih 48 sati urađeno 75 testiranja te da među njima nema pozitivnih rezultata.

U BPK-a imamo još 16 osoba koje su aktivno pozitivne i pet koje su oporavljene. Jedan pacijent se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice, odnosno privatnom stambenom objektu koji je namjenjen u ove svrhe, dok su ostale inficirane osobe u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji na području kantona je trenutno 150 osoba, a do sada su testirane 663 osobe – pojasanila je dr. Bičo.

Danas su nastavljena nova testiranja uposlenika Knatonalne bolnice, zatim pacijenata koji su hospitalizirani u Trijažnom odjelu i uzimanje uzoraka s terena koji prikuplja mobilni tim Doma zdravlja Goražde te u ambulanti Višegradska, kao i s područja općine Foča u FBiH.

U toku ove sedmice planirano je i testiranje radnika u trgovinskim centrima, a to se prije svega odnosi na kasirke. U narednom periodu nastavit će se testiranje slučajnim uzorkom. U ambulantu u Višegradskoj ulici javljaju se ljudi koji nisu imali nikakve simptome niti kontakte, tako da svi oni koji žele mogu se testirati – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}

Povezano