Federalni zastupnici će u četvrtak razmatrati rebalans budžeta i korona-zakon

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrat će na online vanrednoj sjednici zakazanoj za četvrtak rebalans budžeta Federacije BiH i Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica.

Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka, izjavio je za Klix.ba da zastupnici još uvijek nisu dobili poziv za sjednicu i da ne znaju šta će biti na dnevnom redu, ali da su dobili materijale vezane za tzv. korona-zakon i rebalans budžeta 2020. godine.

“Ovo jeste vrijeme u kojem je teško komunicirati i sastajati se, ali smatram da je Vlada FBiH morala biti dosta transparentnija i angažovanija kada je riječ o korona-zakonu i rebalansu budžeta, ali i kada je riječ o održavanju samih sjednica. Mi bismo sada trebali donositi mjere vezane za stanje koje dolazi poslije koronavirusa, a mi još uvijek govorimo o mjerama koje su trebale biti donijete prije mjesec”, kazao je Obradović.

Navodi kako je Vlada zakasnila i kako se zbog toga nažalost bilježi veliki broj nezaposlenihu Federaciji BiH.

“Jednostavno nisu imali ideju, samo neke prijedloge koji još uvijek nisu konačni, a kamoli razmatrani i usvojeni u Parlamentu. Očito je da se Vlada nije znala izboriti s posljedicama pandemije koronavirusa. Vlada je morala razmišljati o tome da sufinansira 50 posto minimalne plaće radnicima, pored doprinosa. Ja sam to predložio jednim amandmanom. Sada imamo situaciju da je radnicima jednostavnije da odu na biro i dobiju veću naknadu nego da im budu uplaćivani doprinosi. To je osnovni problem zbog kojih su poslodavci masovno dijelili otkaze”, rekao je Obradović.

Kada je riječ o rebalansu budžeta, Obradović navodi da su predstavnici Vlade razmišljali linijom manjeg otpora i ukinuli stavke za obrazovanje, nauku, turizam…

“Grantovi koji su i do sada bili simboličnu dodatno su srezani, neki su čak i brisani. A ovo je vrijeme u kojem nauka mora biti na prvom mjestu, i u zdravstvu, i u ekonomiji. Bojim se da je Vlada FBiH ovim mjerama pokazala da je nauka za njih potpuno strano tijelo u razmišljanju i donošenju odluka, što je na kraju i pokazala. Morali su puno više ekonomista, ljudi iz struke uključiti u suzbijanje posljedica ove krize”, zaključio je Amer Obradović.

Premijer Fadil Novalić, ministrica Edita Đapo i ministar Vesko Drljača, razgovarali su danas sa rukovodstvom Predstavničkog doma, Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem i predstavnicima Klubova stranaka koalicije o rebalansu budžeta i tzv. korona-zakonu.

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakla je kako je prisustvovala sastanku u zgradi Vlade FBiH .

“SBB insistira na uvođenju moratorija za sva pravna i fizička lica u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH. I da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na 1 posto”, napisala je Prašović Gadžo na Facebooku.

Navodi kako je to uslov da bi Klub SBB BiH podržao spomenuti paket.

“Uložit ćemo taj amandman i bez prihvatanja tog amandmana na korona-zakon nećemo dati podršku. Premijer Fadil Novalić je iznio svoje neslaganje objašnjavajući ‘poziciju bankarskog sektora’”, napisala je Sanela Prašović Gadžo.

The post Federalni zastupnici će u četvrtak razmatrati rebalans budžeta i korona-zakon appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}