SKB Mostar: Pet oboljelih u kritičnom stanju

Riječ je o 76. godišnjem svećeniku iz Međugorja, koji je i ranije imao zdravstvene probleme.

Tokom posljednja 24 sata u SKB je testirano ukupno 179 uzoraka, a zabilježena su i nova tri slučaja zaraze.

Dva su iz Mostara, a jedan iz Čitluka. U COVID odjelu SKB-a u ovom trenutku hospitalizirana su 22 pacijenta. Pet ih je u izrazito teškom stanju, dok njih 12 koristi potpornu terapiju kisikom.

Detaljno se prati i situacija u Domu za socijalno zbrinjavanje Stolac gdje je zaražena jedna od uposlenica. Direktor Doma zdravlja u ovoj općini Kazimir Raguž kazao je da su primarni kontakti pomenute odmah otišli u samoizolaciju, kao i da sekundarni već tri dana ne dolaze na posao.

Uspostavljena je dinamika da se 30 štićenika i članova osoblja Doma dnevno testiraju, pa je tokom posljednja tri dana testirana 71 osoba. Na sreću nijedna od njih nije bila pozitivna na COVID 19. Poduzete su sve mjere, kako bismo eventualne novozaražene detektirali na vrijeme. Posjete su dugo zabranjene, svi uposleni nose maske, rukavice, mjeri se redovno i temperatura, tako da problema zasad nema, rekao je.

Ublažavanje mjera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu uradit će se u skladu sa mišljenjem stručnjaka u oblasti medicine. Epidemiolozi u ovom dijelu Federacije BiH zasad su mišljenja da je potrebno još neko vrijeme zadržati mjere koje su na snazi, prenose “Vijesti“.


{$excerpt:n}