Korona ne utiče na „Prointerove“ milionske projekte

BANJALUKA – Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske okončalo je proceduru izbora stručne institucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj te posao vrijedan oko 20 miliona maraka dodjelila kompaniji „Prointer“ i njenom partneru „Centru za automobilsko inžinjerstvo“, saznaje portal CAPITAL.

Prointer

Podsjećamo, stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu rada njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima, a za svoj rad ima zagarantovanih osam odsto od svakog tehničkog pregleda.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je nedavno o izboru obavjestilo i sve stanice tehničkih pregleda u Srpskoj koje moli da budu susretljivi prema novim partnerima.

U svom dopisu navode kako će „Prointer“, ukoliko to okolnosti budu dozvoljavale krenuti u obilazak stanica radi instalacija i puštanja u rad novog softvera te upoznavanja osoblja na stanicama sa novim softverom.

 „Imajuću u vidu navedeno potrebno je da kvalitetno i odgovorno obavljate svoje aktivnosti te konzorciju obezbjedite da nesmetano instaliraju novi softver te stavite osoblje stanice na raspolaganje radi upoznavanja sa novim rješenjima“, navodi se u Obavještenju ministarstva.

Izbor „Prointera“ ujedno znači i da je prigovor dosadašnjeg konzorcija, a koji su činili Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu te preduzeća „Audiotex“ i „EIB Internacionale“ i koji su ovaj posao obavljali od 2009. godine, odbijen.

Kako smo nedavno pisali, oni su tražili da se “Prointer” sa svojim partnerima eliminiše iz izbora, jer ne ispunjava ni tehničke ni materijalne uslove tražene konkursom.

Odabrani učesnik je izvrgao ruglu kompletan Javni konkurs prikazujući umjesto traženih mjernih uređaja i opreme za ispitivanje vozila i motora samo fotografije makete takve opreme, ali ne i pravu opremu niti dokaz o njenom posjedovanju”, navodi se u prigovoru.

Bez obzira na to, komisija za izbor stručne institucije čije su članove iz resornog ministarstva od početka krili od javnosti, odlučila se da ovaj posao dodjeli „Prointeru“, kompaniji čiji su poslovi orjentisani isključivo na budžete institucija Srpske.

Ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registruje oko 400.000 vozila, najviše putničkih, gdje cijena tehničkog pregleda za njih iznosi 54 marke, to znači kako će Stručna institucija svake godine inkasirati minimalno 1,7 miliona KM.

U „Prointeru“ poručuju kako su ispunili sve uslove iz Javnog konkursa te da su to dokazali dostavljenom dokumentacijom.

Naglašavamo da se teško može osporiti stručnost i kvalitet poslova koje je radila kompanija Prointer ITSS. Značajni projekti koje smo do sada realizovali uvijek su imali našu garanciju i nismo imali žalbi korisnika na funkcionalnost implementitranih rješenja“, poručili su oni.

Dok privrednici u Srpskoj zbog pandemije virusa korona vode veliku bitku za spas svojih poslova, ovom preduzeću koje se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika posao bukvalno cvjeta.

Naime, prije nekoliko sedmica su od „Puteva RS“ dobili posao vrijedan četiri miliona maraka za implementaciju poslovnog softvera a o čemu možete čitati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Korona ne utiče na „Prointerove“ milionske projekte се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}