sri. jul 24th, 2024

Radnici odbijaju da pune fond solidarnosti

BANJALUKA – Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da je nedopustivo da se Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske finansira iz plata radnika, kao što je to bio slučaj 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava.

radnici

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL jutros objavio Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je Uredbu sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS kojom se, između ostalog, propisuje da će se Fond puniti posebnim doprinosom solidarnosti koji je išao na teret radnika i njihovih plata.

S obzirom da odredba koja to definiše nije obrisana, ponavljanje takvog scenarija se ne može isključiti.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Božo Marić, kaže za naš portal kako radnici u RS iz svojih plata i doprinosa, kojih se u godini skupi od 1,6 do 1,8 milijardi maraka finansiraju besplatno zdravstvo, isplatu penzija, naknade za porododilje, pomoć za boračku populaciju i brojne druge kategorije, pa vlastima poručuje da odustane od ove ideje, ako je uopšte imaju u planu.

Koga radnici treba da pomažu i finansiraju? Poslodavca koji tom radniku minimalnu platu uplaćuje na banku a ostatak na ruke i tako vara i njega i državu dok on vozi auto od 100.000 maraka? Niko od političara se ne odriče svojih privilegija a zavlači se ruka u džep radnika. Ne dolazi u obzir bilo kakvo plaćanje posebnog doprinosa od strane radnika“, kaže Marić.

On dodaje kako je Konfederacija sindikata RS izigrana od strane Vlade RS, jer iako su po zakonu ravnopravni sa Savezom sindikata Republike Srpske, njihovi predstavnici nisu imenovani u Upravni odbor fonda, dok je sa druge strane sindikat na čelu sa Rankom Mišić dobio svoje mjesto.

Iako su u Vladi RS obećali da će nas uvažiti kao ravnopravnog partnera, maćehinski odnos i dalje traje. Podsjećam, država obračunava doprinos za zdravstvo, doprinos za PIO, doprinos za nezaposlenost, dječiju zaštitu i slično od plata radnika. Zbog toga u svakom tom odboru i upravljačkom tijelu treba da bude predstavnik radnika. Za sada su tu samo predstavnici Saveza sindikata RS, dok nas iz Konfederacije sa 37.000 članova nema ni u jednom“, kaže Marić.

On najavljuje kako će se odmah nakon Vaskršnjih praznika održati sjednica Predsjedništva Konfederacije sindikata RS na kojoj će se razmatrati situacija po pitanju radničkih prava, a nakon što se ukine vanredno stanje ne isključuje ni organizovanje masovnih protesta.

Nada Arlov predstavlja zaposlene u fondu

Inače, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković donio je juče Rješenje kojim je imenovao 11. članova Upravnog odbora fonda u kojem će on vršiti funkciju predsjedavajućeg.

Pored njega članovi Fonda su i ministar finansija, ministar energetike i rudarstva, ministar saobraćaja i veza, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Poreske uprave RS, predsjednik Privredne komore RS, predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova RS, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske te Nada Arlov, kao predstavnik zaposlenih u Republici Srpskoj.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Radnici odbijaju da pune fond solidarnosti се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}

Povezano