Višković: Danas počinje uplata doprinosa za 41.000 radnika

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da već danas počinje uplata poreza i doprinosa za radnike iz realnog sektora, zaposlenim u subjektima koji su odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije bili spriječeni ili onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost.

radovan višković ruski lijekovi

“Isplata će biti vršena u skladu sa tim kako Poreska uprava Republike Sropske bude obrađivala pristigle poreske prijave privrednih subjekata”, istakao je Višković.

On je podsjetio da na osnovu dogovora sa poslovnom zajednicom, privredni subjekti za svoje radnike treba da isplate neto platu za mart, a razlika do bruto plate ide na teret budžeta, odnosno Fonda solidarnosti.

“Danas smo donijeli odluku da ćemo uplatiti poreze i doprinose za svih 41.000 radnika iz djelatnosti koji nisu mogli da rade zbog odluka Vlade. Za to je predviđeno oko 17 miliona KM”, rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

Govoreći o intervenciji i podršci realnom sektoru za april, Višković je naveo da će ova mjera biti proširena i na privredne subjekte koji su zbog virusa korona prestali da rade zbog toga što nisu bili u prilici da nabave sirovinu ili su njihovi poslovni partneri širom Evrope prestali da rade pa nemaju kome da plasiraju robu.

“Mjera za april će se odnositi na gotovo 70.000 radnika i biće isplaćena najniža plata od 520 KM plus porezi i doprinosi. To je po preliminarnim računicama oko 55 miliona KM”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog uredbe sa zakonskom snagom u vezi sa Fondom solidarnosti Republike Srpske jer se Fond do sada odnosio samo na štetu od poplava.

“Pošto je sada epidemiološki problem, morali smo izmijeniti odluku o Fondu solidarnosti, čime je proširen obuhvat Fonda i na elementarne nepogode i epidemiološke stvari. Uveli smo, što u starom zakonu o Fondu solidarnosti nije postojalo, da možemo isplaćivati određene naknade u vidu pomoći”, pojasnio je Višković.

On je naveo da prema dosadašnjim pravilima nije bilo zakonskog rješenja da Vlada može da uplati poreze i doprinose za radnike u realnom sektoru, koji su odlukama Vlade onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost zbog virusa korona.

Višković je istakao da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojena odluka o isplati 1.000 KM zaposlenima u zdravstvenom sektoru.

“Ta isplata počinje već sutra kako bi to bilo završeno prije vaskršnjih praznika”, dodao je Višković. Srna

Чланак Višković: Danas počinje uplata doprinosa za 41.000 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}