Još jedan smrtni slučaj od COVID-a 19 u Hercegovini

Umrla je pacijentica iz Čitluka (1945.), koja je bolovala od kardio-bolesti. Jučer je, potvrđeno je, preminula muška osoba iz Međugorja koja je bila osigurana u Zapadno-hercegovačkom kantonu, tačnije u Ljubuškom, koja je također imala kardio-smetnje, te je uz to bila i dijabetičar. Od početka pandemije na prostoru ovog kantona preminulo je osam osoba. Po tri su iz Čitluka i Konjica, a po jedna iz Mostara i Čapljine.

Tokom posljednja 24 sata u Mostaru su testirani uzorci 111 osoba, među kojim je samo jedna bila pozitivna. U COVID 19 bolnici u ovom trenutku liječi se 25 bolesnika. Sedam pacijenata diše uz pomoć respiratora, a njih 12 je na potpornoj terapiji. Ukupan broj oboljelih na području kantona je 205 – u Mostaru 65, Konjicu 28, Jablanici 12, Čitluku 78 i Čapljini 21 osoba, dok u Ravnom, Stocu i Neumu na sreću zasad nema oboljelih. Ohrabrujući je i podatak da od 3. aprila novozaraženih nema u Općini Konjic, koja je ranije bila najveće žarište u državi. Na prostoru HNK-a dosad se 16 pacijenata potpuno oporavilo. Naredni korak će biti sprječavanje ulaska virusa u zdravstvene ustanove. Radit će se i na prevenciji u staračkim domovima u kojim će se povećati broj testiranja i zabraniti posjete.

Ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović pohvalio je osoblje, učenike, studente i roditelje, kazavši kako je u rekordnom roku u ovom kantonu uspostavljen nastavni proces putem online sistema.

-Hvala kompanijama i pojedincima koji su bili društveno odgovorni. Radit ćemo i dalje na poboljšanju uslova za sve učenike. Sati se neće nadoknađivati, a nadamo se i da će se učenici uskoro vratiti u klupe, rekao je, te najavio online aplikaciju za upis učenika u prve razrede osnovne škole.

Na odjelu ortopedije SKB-a na kojem su zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre nema zaraženih pacijenata. Prethodno je jedna pacijentica koja je na ovom odjelu hospitalizirana 25. marta, nakon napuštanja bolnice dobila simptome, te se ispostavilo da je pozitivna.


{$excerpt:n}