Bh. građani smješteni u karantin u Zenici – hotel s 4 zvjezdice: Ovo nije solidarno

Radi se o grupi koja je 10. aprila stigla iz poljskog grada Walbrzyhch u Bosnu I Hercegovinu. Grupa građana koja se nalazi u Hotelu Zenica u otvorenom pismu su istakli kako grad nije žarište koronavirusa te da su u hotelu u Poljskoj imali tretman koji je bio na visokom nivou i koji je poštovao sve naredbe poljske vlade.

Već 11. aprila stigli su na Granični prijelaz Gradiška gdje su dobili rješenja Vlade Republike Srpske o daljem postupanju kada je u pitanju njihov ulazak u BiH.

Kućna izolacija

“Prvobitno, pristup karantinu najbližem graničnom prelazu u cilju provođenja epidemiološke ankete i uzimanja uzoraka na testiranje na SARS-COV-2, odnosno praćenja pojave simptoma zarazne bolesti izazvane korona virusom. U tom periodu smo samo pregledani i provela se epdiemiološka anketa, bez testiranja te utvrđeno je da nemamo simptome COVID-19. Istog dana krenuli smo ka našoj lokalnoj zajednici gdje je u rješenju napisano da ukoliko smo dobrog zdravstvenog stanja (?) biti će nam određena kućna izolacija u roku od 14 dana”, stoji u reakciji.

Oko 16 sati stižu u Doboj gdje čekaju dva sata da Vlada FBiH iskoordinira odluke s operativnim timovima policije FBiH nakon čega idu ka motelu Konak.

“Dolazimo u motel gdje nije ništa pripremljeno za naš dolazak i dešava se mnogo propusta gdje je vrlo lako, ukoliko je jedan zaražen, može da prenese na druge. Ne postoji nikakva procedura, mjere koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija. Večera nam se služi u restoranu bez mjera koje upućuju da je razmak 1,5 metar. Jedna žena priprema i servira večeru za 19 osoba, potencijalni nositelji virusa COVID-19 joj pomažu jer nije uspjela organizovati pripremu karantima i osoblja u kratkom vremenskom periodu. Ne postoje nikakve mjere koje upućuju da je navedeni prostor karanten. Dan poslije, prizor ispred motela može upućivati da je neko slavlje uz pive, espresso kafu i slično. Video i fotografije smo dostavili nadležnim institucijama, ali jedini odgovor koji smo dobili od pojedinih da dijele razočarenje i da nisu nadležni za isto. Neprofesionalno i neodgovorno”, pojašnjava grupa građana.

S obzirom da im operativni timovi nisu mogli saopćiti šta će se dalje dešavati, 12. aprila u jutarnjim satima stigli su epidemiolozi koji su im uzeli podatke i izmjerili temperaturu nakon čega im se otvaraju brojna pitanja o daljim procedurama, kako mogu zadržati ljude bez informacije o daljim koracima, po kojem rješenju su smješteni u taj motel i druge…

Krizni štabovi

“Nakon slanja mailova ka nadležnim institucijama, dobijamo odgovor da se strpimo te izvinjenje za nepravilnosti. Nakon dva sata stižu policijski službenici kako bi sve osobe iz Zenice usmjerili ka hotelu Zenica. Dolazimo u Zenicu. Dalje, nastaju nepravilnosti. Prvo što se pokušava uzeti rješenje koje smo dobili na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Rješenje je upravni akt koji se odnosi na osobu koja ga je dobila. Od kuda pravo nekome da isti akt traži uz objašnjenje da ne mogu obezbijediti sobu? Nekoliko građana nisu dali rješenje koje su dobili na ulazu, za nas u BiH, a zakonom u Rebupliku Srpsku što je još veći aspurd. Ali nije tema ovoga. Operativnim timovima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane pokazujemo rješenje koje smo dobili na ulazu u državu i mjere gdje nam se govori da ništa to ne znači jer je ovo FBiH. Ukoliko je tako, onda smo bespravno zadržani u Doboj-Jugu. Ako je na kriznom štabu FBIH donesena nova odluka, nadležni Federalni organ nam je trebao izdati rješenja da znamo o našim sudbinama dalje. Koliko ostajemo i koja je procedura? Ovo je zdržavanje lica bez pravnog osnova. Da smo znali, da će organizacija biti karantena u Doboj Jugu kakve jeste ne bi pristali ostati. Nama je zdravlje prioritetno kao i Vama, vjerujemo. Najnesugurniji do sada boravak je boravak u karantenu u Doboj Jugu. Da se desi zaraza, ne biste mogli utvrditi ko je nulti pacijent zaražen COVID-19 jer nikada nismo testirani, a niti smo u tom periodu, ako posmtramo organizaciju, boravili u karantenu”, pojašnjavaju bh. građani.

Ističu da im još nisu utvrdili zdravstveno stanje i postavljaju pitanje kada to namjeravaju udariti, koji je njihov status kada je u pitanju njihov poslodavac. Istilu kako ne rade, a nisu na bolovanju, niti na godišnjem odmoru. Brojni propusti, ističu, neće reagirati pozitivno niti za jednu stranu.

Danas su im uručena i rješenja od Federalnog inspektora i to na 28 dana, grupna s dostupnim ličnim podacima svima koji su primili rješenja. U njima ne piše da će biti testirani već zadržani u karantinu bez lokacije.

Slušati medicinsku struku

“Ne stoji čak ni ko je nadležan za organizaciju karantina niti o kakvom se karantinu radi. Nas nekoliko odbija potpisati rješenje jer biti 28 dana smješten u hotelu sa 4 zvjezdice na račun građana bez testiranja nije solidarno. Vama hvala, ali mi ne želimo da budemo saradnici ovom sistemu koji poprilično ne funkcioniše. Kada izmijenite sve stavke, biti ćemo spremni da potpišemo rješenja, zar to nije korektno? Samo tražimo da slušate medicinsku struku koja ovo ne bi trebala podržati, 28 dana u izolaciji bez testiranja? Na račun države. Onemogućen nam je rad. Zašto?”, postavljaju pitanje bh. građani.

Zamolili su sve predstavnike vlasti da se uozbilje i krenu raditi posao za koji su plaćeni. Pojašnjavaju da svi oni svojim doprinosima plaćaju njihove asistente, stručne saradnike, putovanja, dnevnice, plaće, pune budžete i u konačnici će vraćati kredit MMF-a.

“Budite korektni i sačuvajte nam temeljno ljudsko pravo, ljudsko pravo na dostojanstvo i nemojte nas diskriminirati. Da, vidjeli smo komentare o utrošenim sredstvima kada je u pitanju karanten, ako će biti organizovan kao u Doboj-Jugu, bolje nemojte trošiti taj novac. To je novac građana BiH. Dozvolite medicinskoj struci da ona u ovom momentu bude glavna, nemojte doktore stavljati u drugi plan kada je u pitanju rješenje u novonastaloj situaciji prirodne nesreće. Shvatate da ovaj lanac ne može djelovati bez sinergije”, stoji u javnom obraćanju grupe građana.

Na kraju su poručili da žele biti testirani kako bi znali šta dalje raditi.

“Ono što je najprioritetnije jeste da nas testirate, da otvorimo bolovanje ukoliko moramo i idemo u kućnu izolaciju ako testovi budu negativni ili zdravstveno zbirnuti ako testovi budu pozitivni. Bez obzira što je u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, neke osnovne stvari trebate poštovati jer smo građani ove naše države. Ne pravite građane drugog reda za one kojima je ovo jedina domovina. Reagujte!”, zaključila je grupa građana smještena u Hotelu Zenica.


{$excerpt:n}