Mostar: Tri pacijenta hospitalizovana u covid-bolnici, četiri otpuštena

Ovo je prvi put u posljednjih petnaestak dana da u 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj covida-19 na području Mostara.

U istom periodu u covid-bolnicu SKB-a Mostar primljena su tri nova pacijenta, dok su četiri otpuštena na kućno liječenje. Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječi ukupno 28 pacijenata, kazao je na redovitoj konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNK-a Darko Juka.

Komentirajući utjecaj zabrane kretanja između gradova na epidemiološku situaciju u HNK, Juka je ustvrdio da se ta restriktivna mjera pokazala opravdanom.

“Pokazalo se da je ta zapovijed donesena u ključnom trenutku i od vitalnog je značaja što će se napose pokazati u danima pred nama, a o tomu već svjedoči stagnacija širenja koronavirusa na terenu, odnosno usporavanje porasta broja novooboljelih na svim područjima s izuzetkom Čitluka koji je u posebnoj situaciji”, ustvrdio je Juka.

Glavni epidemiolog SKB Mostar dr. Jelena Ravlija osvrnula se na pojavu virusa SARS-CoV-2 na Klinici za ortopediju SKB Mostar, gdje su koronavirusom zaražena tri doktora i tri medicinske sestre:

“Nemamo pouzdanih pokazatelja na koji način je virus unesen na ortopediju. Moguće je da je kućnim kontaktom zdravstveni radnik zaražen, nakon čega je, uslijed nekonzistentnog korištenja zaštitne opreme i određenog nepoštivanja mjera zaštite, došlo do horizontalnog širenja virusa među zdravstvenim radnicima”.

Dr. Ravlija dodala je da za sada niti jedan pacijent, koji je bio na Klinici za ortopediju u vrijeme pojave virusa, nije zaražen.

Na novinarski upit da li je u SKB-u Mostar primijećen povećan broj korištenja bolovanja među zdravstvenim radnicima, dr. Ravlija odgovorila je potvrdno.

“Trend porasta bolovanja je primjetan. Ja bih podsjetila da je direktor SKB Mostar Ante Kvesić još 27. marta uputio dopis u kojem se navodi da će SKB Mostar iskoristiti sve zakonske mogućnost nadzora i kontrole opravdanosti bolovanja kako ne bi došlo do zlouporaba”, kazala je dr. Ravlija.

Ona je istakla kako se ovo ne treba shvatiti kao pritisak na zdravstvene radnike, već kao pokušaj da se teret epidemije koronavirusa ravnomjerno raspodjeli na sve zaposlene u zdravstvu.


{$excerpt:n}