Fahrudin Solak: “Još nema razloga za opuštanje”

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je danas da veći bh. entitet i dalje nema namjeru ublažiti mjere zabrane, iako su to već počele raditi pojedine evropske zemlje.

Odgovarajući na upit “Vijesti“, Solak je kazao kako su pojedine zemlje u Evropi nagovijestile da će ukinuti određene mjere koje kod nas nisu ni postojale, poput otvaranja Bau centara, nekih specijaliziranih radnji s dječijom opremom ili nekih drugih sličnih marketa s prodajom bijele tehnike. Takvi objekti, kaže, kod nas nisu ni zatvoreni.

Nisu to još nikakve velike mjere u opuštanju i nema razloga za opuštanje. Ali da ćemo pratiti sve ono što se dešava u svijetu i preporuke, svakako ćemo pratiti – rekao je Solak.

Naše drugo pitanje bilo je: šta konkretno zabrana napuštanja mjesta prebivališta u HNK znači za građane koji rade i žive u drugim kantonima, koji imaju prebivalište u drugim kantonima i mogu li oni slobodno ulaziti i izlaziti iz HNK?

Naravno da mogu. Zabrana se ne odnosi na njih, već isključivo za građane unutar HNK – poručio je Solak, prenose “Vijesti“.


{$excerpt:n}