Dodik se zadužuje kao da sutra ne postoji: RS u aprilu povećava dug za 600 miliona KM

Iz Vlade RS najavili su ranije formiranje Fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo da bude operativan u maju, a u koji bi se, uz novac međunarodnih kreditora, upumpala i sredstva emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Kako bi se omogućilo povećano zaduživanje RS-a, Vlada RS je mimo Skupštine RS promijeniti neke zakonske odredbe iz Zakona o dugu kojim se definiraju limiti do kojih se entitet može zadužiti u jednoj fiskalnoj godini. Izmjene ovog zakona usvojit će Vlada RS a ne Skupština RS, jer je to omogućeno uvođenjem vanrednog stanja. Naime, tokom vanrednog stanja Skupština RS-a neće se sastajati a Vlada RS-a će donositi uredbe sa zakonskom snagom, što je inače bila uobičajena praksa tokom minulog rata.

Važno je napomenuti da se Republika Srpska početkom aprila zadužila za 50 miliona KM prodajom trezorskih zapisa, te da se kod Međunarodnog monetarnoog fonda zadužila za još 250 milion KM, tako da će se samo tokom aprila ukupni dug Rs-a povećati za 600 miliona KM, piše “Slobodna Bosna“.

Novim zaduživanjem u aprilu, ukupni dug Vlade RS-a premašit će dopušteni zakonski maksimum prema kojem udio ukupnog duga u BDP-u mora biti ispod 60 posto, što je ujedno i propisani kriterij EU iz Mastrihta.

Inače, u junu 2018. godine, Vlada RS-a se putem emisije obveznica već zadužila za oko 320 miliona KM (168,3 miliona eura) uz kamatu od 4,8 posto, a cijela operacija je obavljena preko berzi u Beču. Već je tim zaduženjem ukupni dug RS-a bio i nominalno veći od duga Federacije BiH, a to znači da je dug RS-a, mjereno po “glavi stanovnika”, više nego dvostruko veći od duga Federacije BiH.

Koliko je teška ekonomska situacija u Republici Srpskoj, a koju vlast Milorada Dodika krije, to je najbolje ilustrirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prije nekoliko dana rekao da se “divi njima u Republici Srpskoj kako uopšte isplaćuju plate”.