Alarmantni rezultati istraživanja o uticaju virusa na posao

BANJALUKA/SARAJEVO – Oko dvije trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mjesec dana od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona, još prima punu platu kao i ranije, dok je za 33 odsto njih plata već znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije.

obveznice

Rezultati su to istraživanja koje je proveo portal MojPosao.ba, o uticaju pandemije na posao, a u kojem je učestvovalo 2.500 ispitanika, od čega je 67 odsto zaposleno, a ostalih 33 odsto bez posla.

Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plata još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mjera koje će provesti kompanije kao odgovor na pandemiju.

– Posljedice krize izazvane pandemijom za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plate ili znatno izmijenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima – analizira Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv, autorka ovog istraživanja.

U ukupnom broju ispitanika, njih 17 odsto je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 odsto je izgubilo posao upravo zbog toga.

Glavni razlozi za gubitak posla su zatvaranje objekata, odnosno zabrana rada, smanjen obim posla, zatvaranje firme, dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, uvoza robe, te drugi ekonomski razlozi, potvrđuje istraživanje.

Najviše ispitanika bez posla su upravo osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru turizma i ugostiteljstva, dok su u velikom broju posao izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, među  ispitanicima koji su ostali bez posla ima i onih iz zdravstva, marketinga, distribucije, finansija, prehrane, igara na sreću, itd.

– Mada mnogo nezaposlenih osoba aktivno traži posao, navode da rast broja nezaposlenog stanovništva, zatvaranje objekata i smanjen obim posla doprinose beznađu. Oni koji posao ne traže tvrde da su odustali najviše zbog straha od zaraze virusom korona, a iskazuju zabrinutost i nepovjerenje prema mogućnostima zaposlenja u situaciji u kojoj se nalazi država i tržište rada – navode autori istraživanja.

Dodatano zabrinjava i podataka da je većina ispitanika koji i dalje imaju posao, odnosno 61 odsto njih, zabrinuto da će posao izgubiti u narednom periodu. Srpska info

Чланак Alarmantni rezultati istraživanja o uticaju virusa na posao се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}