Zastrašujući snimak: Policajac pretukao maloljetnika, prijetio da će ga udaviti

Nadležni iz Policijske uprave Banja Luka uputili su Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu predstavku protiv svog policijskog službenika zbog neprofesionalnog postupanja prilikom vršenja službenih dužnosti.

Predstavka je upućena nakon saznanja za audio-snimak neprofesionalnog ponašanja prema osobi u Banjoj Luci.

Iz Policijske uprave Banja Luka su osudili neprofesionalno postupanje policijskog službenika, navodeći da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske procesuirati svaki vid neprofesionalnog i nezakonitog ponašanja svojih pripadnika.

Mediji su, pozivajući se na nezvanične navode, objavili audio-snimak zabilježen 11. aprila, na kojem se vidi policijski službenik kako prijeti mladićima, među kojima je bio i jedan maloljetnik, koje je zatekao na rijeci Suturliji, da će ih baciti u rijeku, a zatim i daviti.

Kako navodi Slobodan Vasković na svom blogu, petorici mladića prijete dva pripadnika policije koji su, kako se tvrdi, na obalu rječice Suturlije, došli automobilom “Dacia Daster”, registarskih oznaka T84-E-0…

Morbidne prijetnje bacanjem u rijeku i davljenjem u njoj je, kako se tvrdi, petorici mladića, od kojih je jedan maloljetan, šesnaestogodišnjak, uputio policajac kojeg su identifikovali kao O. Ć..

Maloljetnika je pretukao policajac O. Ć. samo zato što je na njegovu naredbu da hodaju ispred njega odgovorio “u redu”.

Tvrdi se i da ga je stiskao šakama oko vrata, te da mladić ima vidljive povrede na rukama, vratu i ostalim dijelovima tijela.

Na snimku se čuje kako policajac O. Ć. prijeti upravo tom maloljetniku da će ga “baciti u rječicu Suturliju”, potom i udaviti.

Uz prijetnje davljenjem, nastavio je ponižavati dječaka nazivajući ga majmunom.

Na snimku se još čuje kako maloljetnoj osobi kaže da nema pravo da progovori. “Nemoj da pričaš. Nisi imao pravo da progovoriš. Ti 2004. godište se nađeš da pametuješ”.

“Ganjaću te gdje god stignem u ovom gradu”, kaže policajac maloljetniku.

Nakon toga uslijedio je rafal novih prijetnji.

“Nećeš moći živjeti od mene. Ni ti ni ovaj majmun. Obilježeni ste, za čitav život ste obilježeni, a imam i fore i godina da radim. Nećeš moći disati od mene”, nastavljen je niz morbidnih i drskih prijetnji policajca.

Još kaže da će ga sabiti u mišiju rupu i da neće moći živjeti dok god je on, O.Ć. “u intervencijama”.

Drugi policajac, čije ime mi nije poznato, pitao je jednog od mladića da li snima i ako to čini, rekao mu je da će biti priveden.

Potom je policajac O. Ć. nastavio uličarskim riječnikom.

“Noga odavde; Noga, da vas ne vidim nijednog; Vratiću se za pola sata, zateknem li vas ovdje u gepeku ću vas odvesti do intervencije, u gepeku; je li vam jasno”, kaže policajac.

Prijetnje su zaista jezive i užasne i odgovorni za maltretiranje mladića bi se morali pod hitno kazniti i udaljiti iz policije.

Nasilničko ponašanje, prebijanje, prijetnje ubistvom, šikaniranje i ponižavanje je potpuno neprihvatljivo i svjedoči da su pojedini pripadnici policije vanredno stanje shvatili kao mogućnost da se iživljavaju i progone svakog onog ko im se ne dopada, piše na svom blogu “Slobodan Vasković“.


{$excerpt:n}