Od danas u funkciji sistem zelenih prioritetnih traka

Od danas će biti u funkciji sistem zelenih prioritetnih traka u regionu Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja Cefte, potvrđeno je jutros u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopštio je da su zelene trake otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda.

Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 sata, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe.

Da bi se dodatno obezbijedio brz protok najosnovnijih proizvoda, Cefta strane su, na prijedlog Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda koji će imati olakšani promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja Cefte.

“Cefta lista sadrži najvažnije proizvode: hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba Cefta strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati”, objasnio je Košarac.

On je podsjetio da je na početku epidemije virusa korona zatražio 24-satnoradno vrijeme veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu ministarstva da bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

“Što se tiče naše strane, veterinarski inspektori su u potpunosti spremni da od danas preuzmu ovaj posao”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nadograđen sistem elektronske razmjene podataka (SEED) koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

“SEED sistem će elektronskim putem slati podatke carini i drugim graničnim službama”, rekao je Košarac.

On je ocijenio veoma značajnim početak funkcionisanja sistema zelenih prioritetnih traka, kao i da je BiH spremna da se u punom kapacitetu prilagodi novim uslovima.

S druge strane, rekao je Košarac, u prvim danima moguće je očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica Cefte u smislu adaptacije na nove uslove, ali vjeruje da će sve biti prevaziđene u narednih desetak dana.

Kako svaka Cefta strana ima sopstveni informacioni sistem za tranzit, a SEED preuzima podatke od tih sistema, Košarac je naveo da se očekuje da će u prvim danima implementacije dolaziti do grešaka u smislu da se ne registruje prednajava za prioritetne kamione u tranzitu na nekim prelazima.

“Oni će se tada usmjeravati na regularne trake, iako imaju pravo prolaza prioritetnom trakom”, objasnio je Košarac.


{$excerpt:n}