Katolici obilježavaju Uskrs: Očuvati vrijednosti koje zbližavaju ljude i drže porodice na okupu

Uskrs se ove godine obliježava u sjenci pandemije koronavirusa, koja je zahvatila skoro čitav svijet. Stoga, bit će vrlo malo ili nikako tradicionalnih porodičnih okupljanja, posjeta rodbini i prijateljima.

No, vjernici, uprkos uvjetima u kojima dočekuju jedan od najradosnijih praznika, poručuju kako je najvažnije da se očuvaju vrijednosti koje ljude zbližavaju i drže porodice na okupu, u miru i slozi.

Najveći praznik kršćanstva, dan uskrsnuća Isusa Hrista, proslavljaju katolička, protestantska, anglikanska i brojne manje kršćanske crkve Zapada.

Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Proslavi Uskrsa prethodio je post, a Uskrs se po običaju proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise.

Ove godine se Uskrs zbog pandemije obilježava na posve neobičan način, pa tako izostaje prisustvo uskrsnim bogosluženjima u crkvama, a okupljanja porodice oko praznične trpeze koja je svojstvena ovom prazniku se ograničavaju na najužu porodicu u skladu sa poduzetim mjerama protiv širenja koronavirusa.

Franjo Komarica, biskup banjalučki u svojoj uskršnjoj poruci kazao je da vjernici ove godine imaju priliku da dožive Uskrs na način koji je najsličniji onom prvom Uskrsu, kako su ga doživjeli prvi Isusovi učenici – apostoli.


{$excerpt:n}