Bakir Izetbegović objasnio kako će se sredstva MMF-a dijeliti kantonima i šta je HDZ tražio

Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura, koja su namijenjena Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih posljedica, će uskoro biti uplaćena našoj zemlji.

Potvrdio je to predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, koji je rezultirao deblokiranjem sredstava MMF-a.

– Sastanak je trajao punih pet sati i bio je težak. U par navrata je izgledalo da se nećemo uspjeti dogovoriti. A to bi bila jako loša poruka, mnogo teža od jednog ili dva procenta koje će svakako strana koja ih preuzme morati vratiti. Radi se o kreditu, a ne donaciji – kazao je Izetbegović.

Pismo namjere nije ranije upućeno MMF-u jer zvaničnici HDZ-a BiH u Fiskalnom vijeću nisu potpisali taj dokument. Iz te stranke su insistirali da se u Pismo namjere uvrste i kantoni. Dogovor je u konačnici ipak postignut.

– Predstavnici HDZ-a nisu tražili da se kantoni uvrste kao supotpisnici vanrednog aranžmana sa MMF-om, ali su tražili da se kantoni putem FBiH zaduže za servisiranje veoma bitnih funkcija koje su u njihovoj nadležnosti. To su na prvom mjestu zdravstvo, policija, isplata minimalne plaće putem biroa za zapošljavanje za sve koji budu otpušteni dok traje blokada i recesija. To troje po procjenama nosi 50 posto finansijskog pritiska u ovim prilikama. Bit će precizno izračunato i tretirano rebalansom Federalnog budžeta koji je u izradi. Kantoni će povući sredstva proporcionalno broju stanovnika po popisu iz 2013. godine – pojavnio je predsjednik SDA.

Sredstvima MMF-a će, dodaje, biti finansirana provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Pored dogovora o MMF-u, Izetbegović ističe važnost uspostavljanja Koordinacione grupe, koju će, kako je kazao, činiti premijeri sa državnog i entitetskih nivoa, ministar sigurnosti i još nekoliko funkcionera.

– Ovo tijelo će pratiti i koordinirati mjere u suprotstavljanju epidemiji koronavirusa i njenim kolateralnim efektima na dnevnoj osnovi – zaključio je Izetbegović.

/ Izvor: faktor.ba

The post Bakir Izetbegović objasnio kako će se sredstva MMF-a dijeliti kantonima i šta je HDZ tražio appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}