U FBiH 27 novih slučajeva virusa korona, ukupno 502

Navodeći da je u posljednja 24 časa u FBiH izvršeno 538 testiranja na virus korona, Čerkez je dodao da je do sada obavljeno ukupno 4.991 testiranje i da je prisustvo virusa potvrđeno u 502 slučaja.

“Na bolničkom liječenju u FBiH je 75 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru”, precizirao je na konferenciji za novinare Čerkez koji je pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

Govoreći o broju oporavljenih, on je rekao da se u narednih par dana očekuje da će biti još 10 oporavljenih lica. “Oni su već imali jedan negativan test, očekujemo još jedan, nakon čega ćemo moći reći da su oporavljeni”, dodao je Čerkez.

On je upozorio da je situacija u FBiH zabrinjavajuća zbog popuštanja poštovanja izrečenih mjera za sprečavanje širenja virusa korona.

“Ozbiljno razmišljamo i dali smo preporuku da se zabrani ili redukuje kretanje tokom vikenda, jer je ovo neodrživo”, rekao je Čerkez, navodeći da neodgovorna lica u grupama šetaju, sjede, piju kafu.

On je još jednom pozvao na poštivanje donesenih mjera, posebno u vrijeme predstojećih praznika.

Ističući dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Čerkez je potvrdio da će FBiH ustupiti Republici Srpskoj jedan broj testova za virus korona.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa konstatovao je da se broj oporavljenih iz dana u dan povećava, ali da treba imati u vidu da je ovo visokozarazna bolest i da su neophodne mjere socijalne distance i higijenske mjere.

“Treba izbjegavati veća okupljanja, a posebno međugeneracijsko okupljanje, jer je najstarija populacija najranjivija i o njima naročito moramo voditi računa”, zaključio je Musa.


{$excerpt:n}