Samo obdukcija može potvrditi stvarni uzrok smrti: Ima li BiH uslove?

Direktor ove ustanove misli jedno, 15 drugih sudskih vještaka u našoj zemlji misle drugo. Različita su mišljenja i o opstojnosti virusa.

Samo obdukcija može pokazati pravi uzrok smrti. Predsjednik Udruženja Sudskih medicinara u BiH je Nermin Sarajlić. Zbog implikacija na specijaliste sudske medicine, Udruženje je donijelo zaključke među kojima je i onaj da se sudsko-medicinski pregledi i obdukcije preminulih osoba sa pozitivnim nalazom na COVID-19 neće obavljati. Razlog je kako kaže to što u BiH ne postoji niti jedna ustanova koja raspolaže obudkcionom salom neophodnom za visoko rizične obdukcije.

Evo šta ona podrazumijeva.

“Podrazumijeva prostor sa negativnim pritiskom koja podrazumijeva da se u tom prostoru mora moći izmjenjivati zrak svakih šest do 12 sati, da ima posebne ventilacione otvore sa filterima, obdukcioni stol mora imati svoje kolektore…”, pojasnio je Sarajlić.

I još mnogo toga, a dodaje i da vještaci ne raspolažu neophodnom adekvatnom zaštitnom opremom.

“Obdukcija je nešto što nije problem i ne bi trebao biti problem. Vizir i FFP maska su nešto što je potrebno za ovu obdukciju, ostalo je oprema kao i za svaku drugu obdukciju”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje

Nedovoljna je to oprema, kroz FFP 2 masku virus prolazi, vještaci bi trebali imati posebno zaštitno odijelo koje ima svoj vlastiti sistem respiracije, kaže Sarajlićm, a stoji i u preporukama o biološkoj sigurnosti.

Šesnaest je članova Udruženja Sudskih medicinara u BiH iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

Jedini koji nije učestvovao u diskusiji i za kojeg se jutros saznalo da radi obdukcije je Željko Karan. Zašto?

“Zato što ja ne mogu diskutovati u sklopu Udruženja građana ako sam direktor republičke ustanove”, izjavio je.

Karan dodaje da je preko institucija nabavio svu potrebnu opremu i da obdukciju radi u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.

“Mi imamo obdukcionu salu u kojoj ima apsolutno sve. To je namjenska sala koja ima grijanje, klimatizaciju, ventilaciju. Kad je u pitanju čišćenje imamo električni čistač podova, deterdžente, prskalice imamo sve.”

Detalje o obdukcijama predstavio je prethodno ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

“Potrebna je uobičajena oprema kao što je slučaj u redovnom zdravstvenom radu. Virus onog trenutka kada čovjek premine umire sa čovjekom, treba mu živa ćelija za sam život.”

“To je apsolutno netačna izjava. Poznato je, a stoji i u preporukama WHO da na neživim predmetima može i do devet dana. Možete zamisliti koliko može na mrtvom tijelu. Sigurno je da može jako dugo”, izjavio je Nermin Sarajlić.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, porodica i prijatelji mogu pregledati tijelo nakon što je pripremljeno za ukop. Ne smiju dirati ili ljubiti tijelo, a nakon pregleda moraju temeljito oprati ruke.

Oni koji tijelo stavljaju u grob moraju nositi rukavice i nakon uklanjanja rukavica temeljito oprati ruke, piše “N1“.


{$excerpt:n}