Novalić: O rebalansu budžeta naredne sedmice, plaće će biti smanjene

Rebalans federalnog budžeta nije razmatran na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jer je u pitanju obiman posao za koji treba vremena, a sve treba biti usaglašeno sa 16 ministarstava, kazao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Premijer je, ipak, potvrdio da će taj dokument biti pred ministrima u utorak ili najkasnije u srijedu naredne sedmice.

Izrazio je očekivanje da će naredne sedmice biti zakazane i sjednice Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta, kada bi se Stabilizacijski zakon trebao razmatrati zajedno s rebalansom budžeta.

– Planirani rebalans je rebalans Federacije BiH te će biti smanjene federalne plaće – dodao je.

Vlada FBiH Foto: Avaz

Napomenuo je da Stabilizacijski zakon predstavlja presjek stanja, što je uključivalo i mišljenja stručnjaka, sindikata, poslodavaca i druge slojeve društva te se prilikom izrade zakona vodilo računa o mogućnostima Federacije BiH.

– Ono što je tu ponuđeno, možda nije dovoljno, ali je u skladu sa mogućnostima FBiH i to ćemo moći provesti – potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ponovio je i to da nema govora o smanjenju penzija, ali se, također, neće moći govoriti ni o bilo kakvim povećanjima, jer nije poznato u kojem će smjeru ići kriza uzrokovana širenjem novog koronavirusa.

Izvor: avaz.ba

The post Novalić: O rebalansu budžeta naredne sedmice, plaće će biti smanjene appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}