Medicinska sestra krila da joj je muž zaražen: Unijela virus u bolnicu

Pored Beograda, Valjeva, Ćuprije, Čačka i Kruševca, novo žarište u Srbiji koronavirusa je Leskovac, gdje je za samo 17 dana, otkako je zabilježen prvi slučaj, broj oboljelih porastao na 62, od čega je čak 30 zdravstvenih radnika, a u bolnicu je virus unijela neodgovorna medicinska sestra, koja je prešutjela da je njen suprug zaražen.

U broj od 30 zaraženih ulaze i zaposleni Doma zdravlja i Opšte bolnice u Leskovcu, gdje su skoro svi zdravstveni radnici sa infektivnog odjeljenja oboljeli. Ovaj virus nemaju samo dva ljekara i dvije medicinske sestre sa tog odjeljenja, sumnja se da je zaražen i načelnik, a ubuduće će grudno i infektivno odjeljenje funkcionisati kao jedno.

Užasan nemar

Direktor leskovačke Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević rekao je da je 35 zaposlenih pozitivno na koronu, od toga 30 ljekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog medicinskog osoblja, dok su petoro nemedicinski radnici – spremačice, vozači, majstori…

– Infekcija nam je ušla od jedne medicinske sestre koja je prešutjela da joj je muž pozitivan na koronavirus i da ima simptome. U pitanju je samo nemarnost. Mi imamo opremu, apsolutno sve što je neophodno za zbrinjavanje inficiranih pacijenata, ali šta vrijedi kad je naša zaposlena to prešutjela. Kada radimo ankete među zaposlenima, oni znaju da prešute svoje kontakte i slične stvari. Navodno, nisu bili ni sa kim, dok sve to ne dođe u neku fazu, pa se onda naknadno sjete – naveo je dr Dimitrijević i dodao da svi koji su pozitivni, prema najnovijoj odluci nadležnih, idu u Niš, jedna doktorica smještena je u KBC Bežanijska kosa, a stanje svih zaposlenih je stabilno, osim nešto starije doktorke koja je u Beogradu.

Dr Dimitrijević je naglasio da posao ne trpi i da su dobro opremljeni. Prema njegovim riječima, infektivno odjeljenje odvojeno je od zgrade bolnice i dobro je što nema zaraženih unutar glavne zgrade.

On je dodao da je 36 pacijenata zaraženih koronom hospitalizovano i da su u dobrom stanju, kao i da, nažalost, ima dosta građana koji se ponašaju neodgovorno u ovoj situaciji.

Porast zaraženih se tek očekuje

Direktorica Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić upozorila je na jučerašnjoj sjednici kriznog štaba da je posljednjih 35 potvrđenih slučajeva korone napravilo čak 342 kontakta sa zdravim osobama, te da se porast zaraženih u Leskovcu i okolini tek očekuje. Kako je ustanovljeno u ZZJZ, oni su ove kontakte napravili samo u posljednjih 48 sati, piše “Kurir“.


{$excerpt:n}