Broj zaposlenih smanjen za 15.331

SARAJEVO, Broj zaposlenih u Federaciji BiH /FBiH/ od početka pandemije virusa korona do danas smanjen je za 15.331 lice, rekao je direktor Poreske uprave FBiH Šerif Isović.

Isović je na konferenciji za novinare rekao da su zaposlenici Poreske uprave FBiH u proteklih 13 dana obradili više od 24.000 prijava i odjava u registrima poreskih obveznika.

“Nažalost, imamo situaciju da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, negdje oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika, te oko 19.000 odjava. To u nekom prebijenom stanju znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331”, naveo je Isović.

On je rekao da je Poreska uprava FBiH redukovala kapacitete kako bi preduzela sve aktivnosti i mjere koje je predložila Vlada FBiH zbog pandemije izazvane virusom korona.

“Mi smo odmah na početku epidemije reagovali na način što smo najveći dio naših zaposlenih poslali da iskoriste godišnje odmore iz prošle godine, a da oni drugi koriste 15 dana godišnjeg odmora iz ove godine. Zatim smo preduzeli mjere zaštite poreskih obveznika, građana i zaposlenika. Morali smo ograničiti ulazak stranaka u Poresku upravu. S tim ograničenjem svakodnevno nalazimo mehanizme nove komunikacije s poreskim obveznicima”, pojasnio je Isović.

On je dodao da su od 1. aprila omogućili poreskim obveznicima novu uslugu, da elektronskim putem mogu izvršiti uvid u svoju poresku karticu. Srna

Чланак Broj zaposlenih smanjen za 15.331 се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}