Poslodavci u FBiH tražili da se smanje penzije kako bi se njima pomoglo

To zakonsko rješenje će, smatraju poslodavci, imati višestruke negativne posljedice na privredu FBiH, te će “mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih preduzeća koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike”.

– Već sada imaju problem sa isplatama minimalnih plaća, direktnih i indirektnih poreza i doprinosa za mart – navodi se u zahtjevu Udruženja poslodavaca FBiH.

Izvori “Faktora” iz Vlade FBiH ističu da raniji pregovori Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH nisu urodili plodom zbog megalomanskih zahtjeva poslodavaca.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, podsjetit ćemo, podrazumijeva subvencioniranje doprinosa za uposlenike. Međutim, za poslodavce to nije bilo dovoljno, te traže i subvencioniranje plaća uposlenika, što Vlada FBiH nije u mogućnosti ispuniti zbog ograničenosti fondova kojima raspolažu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH su, naime, ponudili “rješenje”, a to je reduciranje socijalnih fondova, odnosno reduciranje izdvajanja za penzije, invalidnine i boračke naknade, te da se ta akumulirana sredstva iskoriste za subvencioniranje neto plaća radne snage tih poslodavaca.

Taj prijedlog je, tvrde naši izvori, za Vladu FBiH bio neprihvatljiv, s obzirom na to da umanjenje penzija nije jedna od opcija za saniranje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Poslodavci, s druge strane, nisu imali razumijevanje, te insistiraju da Vlada u potpunosti sanira sve posljedice.

Komentar na taj zahtjev smo namjeravali zatražiti od predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Adnana Smailbegovića, koji nije odgovarao na naše telefonske pozive.


{$excerpt:n}