Konobari prvi na udaru: Pita li se neko kako ćemo platiti račune, kupiti hranu, lijekove?

Zeničanin Aldin Mahmić (24) jedan je među brojnim radnicima u Bosni i Hercegovini koji su, usljed pandemije koronavirusa, dobili otkaz i ostali bez stalnih primanja.

Uslijedio šok

Blizu dvije godine radio je u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici kao konobar, da bi početkom mjeseca dobio otkaz.

– Radio sam godinu i osam mjeseci. Sa radom sam prestao raditi 18. marta, kada je stigla naredba da ugostiteljski objekti ne smiju raditi. Već tada uslijedio je prvi šok, dok još nisam mogao pomisliti ni znao šta će uslijediti – priča nam Mahmić.

Novo razočarenje dešava se kada je dobio plaću za 18 dana kojih je radio u martu.

– Ponovo nevjerica i razočarenje. I kada sam pomislio da ne može gore od toga, dobivam otkaz – ogorčen je Mahmić.

Ističe da mu je zbog situacije u kojoj se nalazi izuzetno teško, te da se problemi samo gomilaju.

– Pita li se iko kako ćemo platiti račune, kupiti hranu, lijekove? Radnici su prepušteni sami sebi. Vjerujte, najmanje što sam očekivao i ono čemu sam se posljednje nadao bio je otkaz – govori on.

Na kraju razgovora ističe da je očekivao više podrške nadležnih institucija, kako brojni radnici ne bi bili ostavljeni na cjedilu i bez marke primanja.

Okrenuli leđa

– Svi su okrenuli leđa radnicima, a ako je suditi prema situaciji u kojoj se nalazimo, tek je početak. Šta će tek uslijediti, ne smijem ni pomisliti – zaključuje Mahmić.

Odbijao brojne ponude

Mahmić je dodatno razočaran jer je, zbog svoje stručnosti u poslu kojim se bavi, odbijao brojne ponude i bolje plaće i uslove.

– Međutim, odlučio sam ostati raditi u tom objektu. Bole vas te stvari, ali valjda nas nakon svega ovoga obasja sunce – optimistima je Mahmić, piše “Avaz“.


{$excerpt:n}