Dogs Trust: Istražiti slučajeve ubijanja pasa, oni ne prenose koronavirus

“Zahvaljujući našoj velikoj podršci kroz brojne programe koje kreiramo, u potpunosti finansiramo i koordiniramo od 2012. godine, problem pasa lutalica kod nas je znatno ublažen mada još uvijek nije u potpunosti i riješen primarno zbog nedosljednog provođenja relevantnih zakona te nedostatka efikasnog, humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji bi djelovao na sam korijen problema – neodgovornost čovjeka”, kažu iz Dogs Trusta.

U vrijeme kada smo svi pod rizikom od širenja COVID 19 virusa, i kada pouzdano znamo da se ovaj virus ne prenosi preko pasa, korištenje vanredne situacije za brutalni način “obračunavanja” sa problemom napuštenih pasa putem uništavanja nedužnih, zdravih, veterinarski obrađenih i socijaliziranih životinja, i to na najnehumaniji način koji ne doliči ljudskoj rasi – trovanje i ostavljanje leševa na ulicama, je za svaku osudu.

“Ovakva nedjela ne predstavljaju samo poraz ljudskosti, već i ozbiljno kršenje zakona i dodatni zdravstveni rizik za zajednicu, što bi trebalo da podliježe istrazi i sankcijama. Zato pozivamo odgovorne lokalne vlasti i nadležne inspekcije, kao i policiju da hitno istraže navedene slučajeve, pronađu počinioce i sankcioniraju ih, te da se pobrinu da se ovakva zlodjela ne ponove”, poručuju iz Dogs Trusta.

Oni su pozvali lokalna udruženja za zaštitu životinja da prate dešavanja u svojim regijama i o svakoj mogućoj nezakonitoj i nehumanoj aktivnosti hitno alarmiraju inspekcije, vlasti i medije.

“Također, pozivamo i sve međunarodne aktere u BiH kojima je misija pomaganja u demokratizaciji i razvoju zemlje, da i oni sa svoje strane izvrše pritisak da se ovakve aktivnosti sankcionira i spriječe”, zaključuju iz Drugs Trusta,p renosi “Klix“.


{$excerpt:n}