Još četiri osobe iz Tuzle i tri iz Sapne zaražene koronavirusom

Kako su naveli iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli analizirano je 110 novih uzoraka.

Zaraza koronavrusom potvrđena je kod sedam osoba – tri su iz Sapne, dok su četiri iz Tuzle i pripadaju klasteru Klinike za bolesti uha, grla i nosa.

Prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, u ovom kantonu aktivno je osam klastera. Kako je istaknula, u klasteru Centra za srce nalazi se 39 osoba, u Lukavcu jedna, Srednjoj Špionici 15, Sapni sedam te po jedno u Banovićima, Gračanici i Tuzli.

Kada je riječ o klasteru Klinike za bolesti uha, grla i nosa, sada je zaraženo deset osoba, a od toga je šest zaposlenika.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović je kazao da među danas potvrđena četiri slučaja infekcije SARS-CoV-2 virusom nema zaposlenih iz ove klinike.

Čolić je kazala da je u UKC-u Tuzla hospitalizirano 18 osoba, četiri su u Centru za srce iz kojeg je jedno pušteno u kućnu izolaciju, jedan pacijent je u bolnici u Brčkom, a 50 je u kućnoj izolaciji. Svi hospitalizirani pacijenti su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Na području Tuzlanskog kantona s posljednjim informacijama infekcija virusom SARS-CoV-2 potvrđena je kod 75 osoba, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}