Veliki gubitak: Doktor koji je preminuo od korone je poznati sarajevski epidemiolog i član WHO-a

Riječ je o doktoru epidemiologije i direktoru firme Sanitacija d.o.o.

Da je riječ o vrsnom i priznatom stručnjaku govori i činjenica da je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Evropu i član epidemiološke komore SAD i BiH.

Prije nego što se razbolio bavio se upravo koronavirusom i bio je u stalnom kontaktu sa kolegima iz SAD-a s kojima je razmjenjivao saznanja ovom virusu.

O koronavirusu je govorio i prilikom gostovanja na “N1” televiziji 16. marta. Tada je kazao da se suočavamo s novim virusom o kojem ne znamo ništa jer se tek pojavio, te da su izdate mjere jedini način da se spriječi širenje.

Higijena i dezinfekcija su ključne stvari u borbi protiv ove bolesti. Ljudi moraju biti svjesni da izolacijom mogu pomoći drugim ljudima. Svaka epidemija ima svoj vrhunac, a mi nismo čak ni na početku. Teško je reći šta nas čeka iz ove prespektive. Osim lične dezinfekcije, profesionalna dezinfekcija je ključ preventive kada je riječ o svim zaraznim bolestima. Koronavirus je virus s ovojnicom i dezinfekciju je najlakše odraditi. Potrebno je izvršiti dezinfekciju svih javnih površina“, kazao je tada Pašagić.

Doktor Pašagić je bio čest gost i sagovornik brojnih medija u BiH gdje je govorio o temama iz svoje struke. Njegova smrt je bez sumnje veliki gubitak za bh. zdravstvo, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}