Gazdić: Sarajevski tunel spasa primjer pobjede života nad smrću

Tunel spasa je neposredan rezultat opsade Sarajeva. Rupa koja je služila za dopremanje života – kazao je Feni glasnogovornik tog memorijala Irfan Gazdić.

Istakao je da je najeklatantniji primjer pobjede života nad smrću Sarajevski ratni tunel, prenosi Fena.

Kako vrijeme prolazi, smatra on, pokazuje se da je Sarajevski ratni tunel jedan od najbitnijih objekata, a ujedno i poteza rukovodstva države za njenu opstojnost uzimajući u obzir okolnosti u kojima je nastao.

– Koliko je samo vojnih, ali i potrepština za civile ušlo u grad kroz njega, koliko je samo novinara koristilo Tunel kao neposredan fizički kontakt sa Sarajevom, te na osnovu tog kontakta napisali nešto iz svog iskustva, koliko je bolesnih, ili ranjenih, upravo kroz Tunel prebačeno na lokacije gdje je pomoć bila dostupna – istakao je Gazdić te dodao da krajnji ishod opsade Sarajeva, ali i agresije na RBiH u cijelosti ne bi bio isti da nije bilo Tunela spasa.

Podsjetio je da se na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično u historiografiji bilježi početak najduže opsade u modernoj historiji ratovanja, opsadi grada Sarajeva te da postoje historiografi koji za početak opsade Sarajeva uzimaju 1.mart 1992. godine, obzirom da su se već tada pojavile barikade na ulicama.

Istakao je da opsada Sarajeva definitivno predstavlja jednu od tri najupečatljivije i najprepoznatljivije odrednice grada Sarajeva na globalnom nivou.

– Svakako da se Sarajevo može pohvaliti i gastro ponudom, i KK Bosnom, i svojim fudbalskim klubovima i td., ali događaji kao Sarajevski atentat 1914. godine, Olimpijada 1984. godine i Sarajevska opsada 1992-1995. godine u percepciji prosječnog građanina svijeta predstavljaju ono najčuvenije kada je grad Miljacki u pitanju na svjetskom nivou – istakao je Gazdić.


{$excerpt:n}