Vlada RS nezakonito pravi spiskove radnika koji se „dobrovoljno“ odriču primanja

BANJALUKA – Spiskovi radnika koji se navodno dobrovoljno odriču ličnih primanja, u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, prave se bez ikakvog zakonskog osnova i mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije onih koji na to nisu pristali. Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno pristali na umanjenje plate.

transparency internatonal TI BIH

U saopštenju TI BIH se navodi da se ovakvim načinom provođenja naredbe Ministarstva, narušava proklamovani princip dobrovoljnosti, ali i osnovni princip Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da se lični podaci u ovakvom slučaju mogu koristiti samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila svrha.

“U ovom slučaju, Ministarstvo je upravo postupalo suprotno principima zakona, jer ne postoji zakonski osnov za sačinjavanje spiskova, a njihovo pravljenje stvara razumnu pretpostavku da bi se isti mogli koristiti za nedozvoljene i nezakonite svrhe, kao što su diskriminacija po osnovu nečijeg nepristanka na umanjenje plate”, istakli su u TI BIH.

TI BIH očekuje od Agencije da postupi u skladu sa zakonom, izvrši kontrolu i naloži prekid ovakve nezakonite ličnih obrade podataka zaposlenih u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

“Ističemo da su se u javnosti pojavile tvrdnje da direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Konfederacija sindikata Republike Srpske. TI BiH prati sva postupanja organa tokom vanrednog stanja, kao i potencijalne slučajeve zloupotreba i prava građana”, poručuju iz te organizacije.

Dodaju i da je tako, na primjer, zbog medijskih napisa i snimaka iz Fabrike obuće BEMA koji su se pojavili u javnosti, TI BIH uputio prijavu nadležnim inspekcijskim organima u kojoj je zatražio i hitan inspekcijski nadzor zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije.

CAPITAL: S. Š.

Чланак Vlada RS nezakonito pravi spiskove radnika koji se „dobrovoljno“ odriču primanja се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}