Sutra u 9 sati HITNA sjednica Vlade FBiH // Preispitivanje ranije donesene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti: Novalić traži da se 21 milion umjesto općinama usmjeri u nabavku medicinske opreme

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra, s početkom u 9 sati, održat će hitnu sjednicu, na kojoj će preispitati ranije donesene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti – kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa, piše NAP.

Vlada obavještava javnost da sredstva na temelju ranije odluke nisu uplaćena, te da neće biti nikakvih isplata, sve dok se Vlada ne izjasni o prijedlozima izmjene načina raspodjele navedenih sredstava. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznijet će na sutrašnjoj sjednici Vlade prijedlog da se navedena sredstva od 21 milion KM, umjesto u kantonalne i općinske budžete, direktno usmjere za nabavku medicinske i druge opreme za borbu protiv koronavirusa koja će se podijeliti najugroženijim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

BURA OKO ODLUKE VLADE FBiH SE NASTAVLJA // Grad Cazin odlučio vratiti 50.000 KM ukoliko usvojena Odluka Vlade FBiH ne doživi izmjene po jasnim i korektnim kriterijima

Ne prestaju pristizati oštre reakcije na Odluku Vlade FBiH o načinu raspodjele sredstava novca općanama, gradovima i kantonima za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa.

Po broju stanovnika najveće poniženje je doživio Grad Cazin, koji je od Vlade FBiH dobio tek 0.72KM po glavi stanovnika, nedopustivo je da politički i nacionalni ključ bude osnovni i jedini kriterij za raspodjelu sredstava u ovakvoj situaciji.

Ovim povodim, nakon niza reakcija građana Cazina, oglasio se i gradonačelnik Grada Cazina Ogrešević, koji je kazao kako ni na jedan način nije mogao ustanoviti kriterije kojima se vodila Vlada FBiH prilikom raspodjele ovih sredstava. “Očigledan je nesrazmjer u ovoj odluci, po kojem god kriteriju gledamo, od broja stanovnika, broju oboljelih u ovoj pandemiji, razvijenosti. Nije samo Cazin nezadovoljan, ali smo doslovno poniženi ovakvom odlukom. Ukoliko ista ne doživi izmjene, po jasnim kriterijima, Cazin će se uljudno zahvaliti na sredstvima i neka daju ta sredstva onima za koje Vlada Fadila Novalića po njihovim kriterijima smatra da trebaju.”, kazao je gradonačelnik Ogrešević za portal USN.ba.

The post Sutra u 9 sati HITNA sjednica Vlade FBiH // Preispitivanje ranije donesene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti: Novalić traži da se 21 milion umjesto općinama usmjeri u nabavku medicinske opreme appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}