Masovna otpuštanja u Bijeljini, Zavod zatrpan zahtjevima za nadoknadu

BIJELJINA – Više stotina radnika u Bijeljini je zbog pandemije virusa korona dobilo otkaz ili su poslodavci sa njima potpisali sporazumni raskid ugovora, kažu u bijeljinskoj filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

otpuštanja

Direktor filijale Siniša Kajmaković, kaže kako im je stiglo oko 280 zahtjeva radnika za novčanu nadoknadu, jer su ih poslodavci u novonastaloj situaciji proglasili  tehnološkim viškom.

S obzirom na to da ova filijala nema uvid u broj onih koji su sporazumno raskinuli radni ugovor sa poslodavcima, pretpostavlja se da i takvih radnika  ima od 150 do 200.

Prema njegovim riječima veliki je broj poslodavaca i preduzetnika koji su se opredijelili za sporazumni raskid radnog odnosa sa radnicima, uz obećanje da će ih ponovo vratiti na posao kada se zaustavi epidemija koronavirusa i kada se normalizuju epidemiološki i zdravstveni uslovi.

Bijeljinski hotel „Drina“ je podijelio značajan broj otkaza radnicima, ali, sa namjerom da ih vrati na posao kada se situacija stabilizuje. Menadžment ovog hotela je imao i značajan broj sporazumnih raskida, sve sa obećanjem da će radnici biti vraćeni na posao kada se stanje normalizuje“. Slično je postupilo i preduzeće „Pass“ iz Ljeskovca, koje zapošljava veliki broj radnika, ali je direktor tog preduzeća Rado Maletić naveo da je glavni poslodavac, odnosno vlasnik firme iz Njemačke naručio ogroman posao od ljeskovačkog preduzeća „Pass“, tako da od normalizacije stanja zavisi kada će otpušteni radnici ponovo biti vraćeni na posao”, kazao je Kajmaković.

Kajmaković napominje da radnici koji potpišu sporazumni raskid radnog odnosa nemaju pravo na novčanu nadoknadu od Zavoda za zapošljavanje RS, dok pravo na novčanu nadoknadu, po zakonu, imaju radnici koji su proglašeni za tehnološki višak ili je smanjen obim poslova i usluga u preduzećima u kojima su radili, a ta okolnost se uvažava  kao argument u uslovima izražene epidemije korona virusa.

Prema podacima Poreske uprave RS za 15. dana u Srpskoj je odjavljeno skoro 2.000 radnika.

CAPITAL: LJ.LJ.

Чланак Masovna otpuštanja u Bijeljini, Zavod zatrpan zahtjevima za nadoknadu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}