“Neće vam to proći”: Sindikat protiv pritisaka na radnike da pune Fond solidarnosti

BANJALUKA – Rukovodioci organa uprave i javnih službi namaju pravo vršiti pritisak na radnike kako bi „bilo dobro“ da potpišu izjavu o dobrovoljnom odricanju od dijela plate za Fond solidarnosti. Posebno to pravo nemaju, moralno, sve dok se ne odreknu mnogobrojnih političkih privilegija koje uživaju nauštrb radnika i ostalih građana.

božo marić

Ovo je danas izneseni stav Sindikata uprave RS, kojima su, kako navode, brojni radnici javili sa pritužbom da su pod pritiskom da se putem ankete izjasne o odricanju dijela plate u korist novoformiranog Fonda.

-Vlada RS je usvojila zaključak uz preporuku da se izvrši anketa u okviru organa uprave i javnih službi i fondova da li su radnici raspoloženi da se na bazi dobrovoljnosti odreknu dijela plate.  Prema našim saznanjima, anketa se na terenu pretvara u “naredbodavnu izjavu” o dobrovoljnom odricanju dijela plate – naveli su iz ovog Sindikata.

Pritom su ih uputili da radnik sam, bez pritiska, odlučuje da li će i u kom iznosu solidarno učestvovati u finansiranju Fonda solidarnosti.

Sindikalci poručuju, svako ko bude naredbodavno i ucenjivački nastupao prema zaposlenima, biće predmet rada ovog Sindikata i neće proći bez suočavanja sa javnošću.

– Rukovodioci koji su danas počeli prikupljati izjave o dobrovoljnom odricanju dijela plate radnika, uz “prijeteće i naredbodavne opaske” da je bolje da radnici sami potpišu odricanje 10 odsto od neto plate zaposlenog, od sutra će se naći na “crnoj listi” Sindikata, kažu u ovoj organizacji.

Dodaju da će objavljivati njihova imena i stranku iz koje dolaze. Ovo se pogotovo odnosi na gradonačelnike i načelnike koje u oktobru čekaju izbori.

– Naučite da radnici nisu vaše vlasništvo i vaše igračke. Sve dok se ne odreknete svih političkih benefita nauštrb radnika, nemate moralno pravo da to tražite od radnika. Biće vas sramota izaći na ulicu  – poruka je predsjednika Sindikata uprave RS Bože Marića.

Takođe dodaju da nije vrijeme za politikanstvo i ucjene radnika, već za jedinstvo i solidarnost.

– Ovo što se pokušava, neće vam to tako proći – kažu u ovom strukovnom sindikatu radnika organa uprave i javnih službi. Mojabanjaluka.info

Чланак “Neće vam to proći”: Sindikat protiv pritisaka na radnike da pune Fond solidarnosti се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}