Zastava Sjeverne Makedonije zavijorila se u sjedištu NATO-a

U sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) održana je ceremonija podizanja na jarbol zastave Sjeverne Makedonije koja je postala 30. punopravna članica tog vojnopolitičkog pakta, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastave Sjeverne Makedonije podignute su na jarbole u sjedištima NATO-a u Briselu, Monsu i u New Yorku.

Ovo je historijski čas za Sjevernu Makedoniju. Do njega se došlo odlučnom višegodišnjom provedbom mukotrpnih reformi”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ceremoniji u Briselu.

Podsjetivši da su Grčka i Sjeverna Makedonija Prespanskim sporazumom riješile višedecenijski spor o nazivu Sjeverne Makedonije, Stoltenberg je kazao da je to omogućilo ulazak te zemlje u NATO.

On je naglasio da je članstvo korisno za NATO i za Sjevernu Makedoniju, ali da je važno i za stabilnost na Zapadnom Balkanu.

U ovakvim vremenima su prijateljstva i savezništva izrazito važna. Sjeverna Makedonija sada ima najbolje prijatelje na svijetu. Zajedno smo sigurniji i jači. Dobro nam došli“, poručio je Stoltenberg.

Sjeverna Makedonija je 27. marta postala punopravna članica NATO-a, a protokol o pristupanju je potpisala u februaru prošle godine i on je ratificiran u parlamentima svih članica.

Sjeverna Makedonija ima blizu dva miliona stanovnika i oko 8.000 vojnika, a njen geostrateški položaj je izuzetno važan za NATO.


{$excerpt:n}