Poslodavci traže da se spriječi otuštanje radnika

SARAJEVO – Udruženje poslodavaca Federacije BiH zatražilo je da hitno bude potpisan privremeni socijalni sporazum sa Vladom FBiH i sindikatom kojim će biti zabranjeno otpuštanje radnika tokom krize izazvane virusom korona.

Udruženje poslodavaca od nadležnih institucija FBiH i kantona zahtijevaju hitno potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma kojim će se za vrijeme njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika zbog krize, uvesti institut čekanja, regulisati godišnji odmori i rad od kuće.

Zatraženo je da se smanje plate onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plate, kao i smanjenje plata u javnom sektoru za 20 odsto.

U saopštenju se navodi da ovo udruženje traži i da se regulišu obaveze poslodavca da isplati plate u dogovorenom iznosu.

Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti leks specialis kojim bi se regulisala ova pitanja“, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U Udruženju smatraju da se kod Agencije za bankarstvo i banaka mora insistirati da napuste autističan pristup i omoguće moratorijum svima koji to zatraže, u protivnom FBiH i kantoni treba da otkupe te kredite i regulišu način njihove otplate, po prestanku krize.

Privremeno treba odgoditi rokove plaćanja direktnih poreza, akontacija poreza i parafiskalnih nameta, ukinuti i smanjiti troškove najma poslovnih prostora u vlasništvu države, te prekinuti izvršne postupke i postupke prinudne naplate za fizička i pravna lica“, dodaje se u saopštenju.

Zatraženo je i da prestane naplaćivanje komunalnih usluga za fizička i pravna lica, a po prestanku krize da se pristupi rješavanju pitanja nenaplaćenih potraživanja.

Iz Udruženja zahtijevau od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede. Fena

Чланак Poslodavci traže da se spriječi otuštanje radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}