Na biro i moglo otići i do 40.000 radnika

SARAJEVO – Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović upozorio je da bi zbog posljedica epidemije virusa korona na biroe za zapošljavanje moglo da bude upućeno između 30.000 i 40.000 radnika.

smailbegović

Smailbegović je istakao da je 1. april važan datum za ekonomiju u BiH, da dosta kompanija čeka da se završi mart i da “donesu odluku kako dalje”.

Od 1. aprila će se donositi odluke o sudbini radnika, odlučiće se da li će radnike slati na biro ili će se raditi po nekom kombinovanom metodu“, rekao je Smailbegović za “Dnevni avaz”.

On smatra veoma važnim da do kraja bude definisana priča o moratorijumu na otplatu kredita.

Ovo što je Agencija za bankarstvo predložila je način na koji je bankama ostavljeno da one odluče ko je ugrožen ili ne, ali njima je za to potrebno vrijeme koje mi u ovom trenutku nemamo“, pojasnio je predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH.

Smailbegović očekuje i da vlasti pomjere plaćanje svih poreza, a u najmanju ruku bi trebalo da, kako kaže, da preuzmu plaćanje doprinosa, barem za ove kompanije u kojima radnici ne rade.

Ima dosta kompanija koje su prestale raditi, a radnici nisu dobili otkaze već su poslati kući. Na ovaj način održala bi se stabilnost penzijskog i zdravstvenog fonda“, zaključio je Smailbegović. Srna

Чланак Na biro i moglo otići i do 40.000 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}