Poruka doktorice Izetbegović građanima: “Nećemo izbjeći pružiti uslugu nijednom pacijentu”

“Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome da li su imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga”, istakla je Izetbegović u razgovoru za “Fenu”.

Također je naglasila da su predvidjeli sve mjere u zaštiti zdravstvenog osoblja, ali da je jako važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je oko 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

“Svi oni koji dođu na pregled, molimo ih da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima, da kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke”, zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović.


{$excerpt:n}