“Dodikove ocjene o mjerama Vlade FBiH nisu zasnovane na činjenicama”

“Ja u političke priče ne želim uopšte da se uplićem i da komentarišem. Reći ću vam samo jednu stvar. Kad smo mi dobili informacije iz Wuhana i kada smo javili kolegama iz RS-a, oni nisu ni započinjali cijeli proces. Kad smo stavili kompaniju iz Kine pod samonadzor, oni nisu bili u tom procesu. To je nebitno sada, takmičenja u tom smislu su nebitna, mislim da je bitno da mi dobro sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja RS-a, da mi provodimo mjere i sve naše informacije i mjere bile su podnesene i Ministarstvu civilnih poslova, koje je razmjenjivalo sve te informacije”, kazao je Čerkez za Dnevnik “Nove BH”.

Između ostalog, dodaje da Federalna vlada prva dala preporuku o razmatranju zatvaranja granice, još tokom februara mjeseca. Govoreći o koordinaciji između različitih kantona i razuđenih ustanova, Čerkez kaže da su stalno na vezi.

“Mi imamo grupu koja je na jednoj informacionoj platformi, na Viberu, gdje su svi direktori zdravstvenih institucija, i iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravlje, ima već dva mjeseca. Gdje su svi zaposlenici, epidemiolozi, važniji ljudi na drugoj grupi; gdje su laboratorije na trećoj grupi. Ako nismo mi uvezani, ja vas pitam ko je uvezan”, izjavio je Čerkez.

Na pitanje o broju testiranja i zašto je on samo na 520, Čerkez odgovara da se taj broj neprestano povećava, te da se ušlo u fazu kada se može očekivati mnogo veći rast.

“Zašto se povećavaju? Zato što upravo ulazimo u faze u kojima će biti potrebno sve više i više testiranja. Dakle, ne možete vi kada je početak same pandemije, kada smo čekali slučajeve iz vana, ne možete ganjati ljude po ulicama, koji su zdravi i pravi, da ih testirate. Dakle, moraju postojati indikacije, testira se na osnovu definicije slučaja, epidemiološka veza, medicinska simptomatologija. I to je kako se testira. Možemo mi danas cijelo stanovništvo testirati da svi budu zdravi, a sutra da se razbole. Kod testiranja se vrlo jasno zna procedura”, zaključio je Čerkez.


{$excerpt:n}