U Cazinu uspostavljen veliki izolatorij za slučaj širenja koronavirusa

Zbog izloženosti samoj granici s EU i velikog broja Krajišnika koji žive i rade na području Zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od 15 dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

Više od tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaselak, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

Iako ovdje još uvijek nema nijedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, samoizolacija je naložena za 903 osobe, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu, kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sada ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke u Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati“, kazao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorij u cazinskoj sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, osigurani su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najjača i najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}