Uvredljivi grafiti na džamiji u Zagrebu

Uvredljivi grafiti osvanuli su jutros na zagrebačkoj džamiji, a na njima su ispisane uvredljive poruke za prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i aktuelnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

“U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne”, kazao je Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.

Upozorio je da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj.

“Hrvatsko društvo treba biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izoliran slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina. U vremenima opće krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime ‘ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga’”, dodao je Hodžić u svojoj reakciji, prenosi Slobodna Bosna.


{$excerpt:n}