Slovenci ne daju milionski posao sa BiH tablicama

BANJALUKA –Svaka registarska tablica na vozilima u Bosni i Hercegovini od 2009. godine pa na ovamo je proizvedena u malom slovenačkom mjestu Ig. Tako će biti sve do 2024. godine, s obzirom da je kompanija “Kig” iz ovog mjesta ponovo dobila ovaj višemilionski posao, saznaje portal CAPITAL.

Nakon što je okončan postupak pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH, oni će sa Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) potpisati ugovor vrijedan 6,45 miliona maraka.

Njihov dio posla je da isporuče “prazne” tablice nakon čega IDDEEA radi personalizaciju.

Isti posao za ovu agenciju, slovenački “Kig” je radio i od 2016. do 2020. godine, gdje mu je po osnovu isporučenih tablica plaćeno 5,43 miliona maraka.

Sarađivalo se i od 2012. pa do 2016. godine a za tih 48 mjeseci dugogodišnji partneri agencije su zaradili 6,6 miliona KM.

Zanimljivo je da su 2009. godine dobili posao iako je njihova ponuda bila za 680.000 maraka skuplja od ponude koju je dostavila njemačka firma “Tonnjes”.

Slovenci su u ranijem periodu kao partnera imali preduzeće “ASA Auto” iz Sarajeva da bi se sada odlučili za firmu “Valuna”.

Kao i u prethodnim slučajevima i ovaj međunarodni tender su pratile žalbe koje su na kraju odbačene.

Posao “Kig”-u je pokušao da pokvari konzorcij koji čine preduzeća “DBS” iz Banjaluke i “Utal” iz Poljske.

Oni su se žalili na povredu pravila postupka, pogrešnu primjenu materijalnog zakona i nepravilno utvrđeno činjenično stanje, ali je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH sve njihove navode odbila kao neosnovane.

Podsjećamo, od 2009. godine u BiH se koriste nove registarske tablice koje su u skladu sa evropskim standardima i imaju visok stepen zaštite od mogućih zloupotreba.

Do te godine nadležnost oko nabavke i personalizacije su vršili entitetski MUP-ovi.

CAPITAL: D.Tovilović

Чланак Slovenci ne daju milionski posao sa BiH tablicama се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}