Kako se bračni par iz Beograda sa 13-mjesečnom bebom izborio sa koronom

Tročlana porodica iz Beograda borila se i izborila sa koronom, sa kojom cijeli svet trenutno vodi bitku. Da nisu u opasnosti samo najstariji, već da koronavirusom mogu da se zaraze svi, potvrđuje priča mlade žene, supruge i majke, koja je u proteklim danima preživljavala pravi pakao.

Ona (ime i prezime poznati redakciji) je ispričala za Objektiv, do detalja, kako su se ona, suprug i njihova trinaestomesečna beba zarazili i na koji način su se izborili sa ovom pošasti.

NJENU PRIČU PRENOSIMO U CIJELOSTI:

“Pre nego što započnem svoju priču, želim da naglasim ozbiljnost trenutne situacije, svako od nas igra bitnu ulogu u širenju, odnosno suzbijanju epidemije – budimo odgovorni bez panike.

Naši simptomi
Suprug (30) 21. februara vratio se sa poslovnog puta iz Milana, a 11 dana kasnije, 4. marta počeo da kašlje i da se žali na malaksalost. U toku dana ga je u nekoliko navrata tresla jaka groznica, dok mu je temperatura premašila 38.5 stepeni tek te večeri, da bi nakon samo pola sata skočila na 40.9 stepeni.

Posle dva sata borbe, oborili smo je na 38.5 stepeni, na koliko se i zadržala narednih 4 dana pod terapijom. Primenili smo sve što smo znali- od brufena, do obloga od rakije, tuširanja mlakom vodom, i pokrivanja isključivo laganim pamučnim čaršavima. Ujutru je izvadio krvnu sliku i CRP, koji je iznosio 226, a što je ukazivalo na tešku bakterijsku infekciju.

Ovde je bilo neophodno uzeti u obzir činjenicu da je njegov organizam atopičan, te viruse koji ga napadaju prerađuje u bakterije. Ponovljene analize krvi, nakon dva dana, ukazale su na prisustvo virusa u njegovom organizmu. Rendgenski snimak potvrdio je i upalu pluća, tako da sumnje o dijagnozi više nije bilo.

Naša beba od 13 meseci, pokazala je prve simptome tek 8. marta, četiri dana nakon oca. Njena temperatura nije prelazila 38 stepeni, ali je kašalj iznurivao i dovodio do konstantog povraćanja.

Ja (24) poslednja sam odreagovala, tek nakon nedelju dana počela je da me hvata groznica, zatim niska temperatura i suvi kašalj.

Kućni karantin
Čim se suprug požalio da mu nije dobro, nas troje smo se zatvorili u stan, ja sam prvih dana (dok smo verovali da je bakterija u pitanju, a dok ja nisam pokazivala simptome) izlazila isključivo u neophodnu nabavku i do apoteke, svaki put preventivno sa maskom (imali smo sreće da smo ih kupili pre nestašice).

Kasnije smo se oslanjali na onlajn kupovinu i pomoć naših roditelja, koji bi hranu i vodu ostavljali ispred našeg praga. Sve analize, osim one u Institutu Torlak, obavljali smo kod kuće, preko privatne laboratorije koja radi kućne posete.

Terapija
Beba je prošla bez lekova, ja bez antibiotika, dok ih suprug i dalje pije, u kombinaciji sa antiviroticima i paracetamolom. Možda najkorisnija stvar koju ćete ovde pročitati jesu recepti za jačanje imuniteta, zahvaljujući kojima moja krvna slika ni u jednom momentu nije popustila, dok su supruga izvukli iz anemije.”

Uz sve ostale preduzete mere, vodili su računa i o ishrani, pa je za čitaoce Objektiva naša sagovornica otkrila i nekoliko recepata za podizanje imuniteta, koje su ona i suprug konzumirali tokom proteklih dana.

Sok od svežeg mladog kupusa – za zdrav želudac i creva
Popijte 300 ml soka ujutru na prazan stomak, pa pola sata ne konzumirajte nikakvu hranu.

Pijte ga 20 dana, zatim napravite pauzu 10.

Đumbir i med – za jačanje pluća
Očistite i narendajte 300 g đumbira, pa ga u tegli pomešajte sa 500 g meda.

Ostavite dobijenu smesu da prenoći u frižideru (gde se i čuva).

Uzimajte jednu supenu kašiku dnevno (vodite računa da bude drvena ili plastična).

Kakao – za anemiju
Zamenite ritual ispijanja kafe šoljom kakaoa.

Razmutite tri kafene kašićice kakaoa sa dva deci vrele vode, ukoliko je napitak previše gorak za vaš ukus, dodajte i malo šećera.

Pivski kvasac – vitamin B
Odlomite komadić (oko pola cm) pivskog kvasca u kocki, pa ga stavite u staklenu čašu zajedno sa dve kafene kašičice šećera i malo vode.

Ostavite čašu na radijatoru dok kvasac ne nabubri, pa ga popijte sa sokom po želji (najbolje sveže ceđenim).

Soda bikarbona i limun – za jak imunitet
Pomešajte pola kafene kašičice sode bikarbone bez aluminijuma sa sokom pola limuna.

Pijte na svaka 3, 4 dana.

Đumbir, beli luk i limun sa vodom
Oljuštite 10 cm đumbira, i 6 čenova belog luka.

Blago sastružite koru sa limuna, zatim ga polovite iz izvadite mu koštice.

Kuvajte u 1 l vode, dok četvrtina tečnosti ne ispari.

Ostavite šerpu da se ohladi pa izvadite i bacite đumbir, limun i beli luk.

Dobijenu tečnost čuvajte u frižideru.

Razblažite 250ml dobijene tečnosti sa 300 ml vode i pijte jednom dnevno.

“Apelujem na sve, bolesne i zdrave da ne napuštaju svoje domove ukoliko to nije neophodno, da nose maske i rukavice ukoliko izlaze, redovno peru ruke, i da uspostave zdravu dnevnu rutinu tokom perioda karantina, kako bi osim zdravlja sačuvali i glavu. Postupimo odgovorno, zbog sebe ali i zbog drugih”, naglašava ova mlada žena za kraj našeg razgovora.


{$excerpt:n}