Dobre vijesti iz Italije: Već drugi dan zaredom smanjuje se broj umrlih

Najteže pogođena pokrajina Lombardija bilježi lagano smirivanje širenja zaraze.

– Vidimo svjetlo na kraju tunela, izjavio je zdravstveni povjerenik regije Giulio Galera nakon objave broja zaraženih u toj najteže pogođenoj pokrajini na sjeveru Italije.

Tamo je veliki broj novozaraženih koronavirusom – 1.555 više nego jučer te 320 preminulih. No, ipak se bilježi trend pada broja zaraženih. U nedjelju je bilo 1.691 novozaraženih, a u subotu 3.200 slučajeva. Ova najpogođenija regija na sjeveru Italije sada broji 28.761 slučajeva zaraze sveukupno.

– Trenutno nije vrijeme za opuštanje i slavljenje pobjede. Ali počinjemo vidjeti svjetlo na kraju tunela. Moramo ostati fokusirani. No počinjemo vidjeti rezultate žrtve koje činimo, rekao je Gallera.

Ovo još ne dokazuje da je bitka u Italiji s koronavirusom završena, ali brojke su svakako pozitivan korak nakon što je u subotu 21. marta zabilježen rekord od 793 preminulih u jednom danu.

U Italiji su prve stroge mjere izolacije uvedene 11. marta no zvaničnici sada prve rezultate očekuju tek 3. aprila. Danas je policija dobila zeleno svjetlo za korištenje dronova u nadgledavanju kretanja građana u javnom prostoru. Time će se lakše i sankcionirati svi koji krše mjera izolacije.

Sutra bi trebao biti održan sastanak Vijeća ministara, a talijanska vlada bi mogla razmotriti uredbe kojima će se pooštriti sankcije za one koji krše pravila. Prema neslužbenim izborima kazna od 2000 eura mogla bi biti predviđena za one koji krše mjere ograničenja kretanja. U posljednja 24 sata također policajcu su pregledali 157.621 osobu, a njih 10.326 je prijavljeno zbog kršenja pravila, prenosi Slobodna Bosna.


{$excerpt:n}