Apel državljanima BiH iz Konzulata u Frankfurtu: Ne napuštajte Njemačku

“Moja preporuka, i ne samo moja, već svih institucija prvenstveno u BiH i u Njemačkoj, jeste da se ostane ovdje. Dva razloga su za to. Prvi je da je cilj svih ovih mjera koje se provode u zemljama EU i u našem regionu da se smanji socijalna interakcija i putovanje ljudi. Da se pristupi tome da se virus što sporije širi, kako bi zdravstvene institucije mogle adekvanto da odreaguju. Preporuka je da se ne ide za naše krajeve, da se ne putuje, da se ostane ovdje, dok se situacija u nekom obliku ne poboljša”, ističe konzul za “Srpskainfo.

Drugi razlog je i to što su neki granični prelazi između Njemačke i Austrije već zatvoreni, dok je na drugim saobraćaj jako otežan. Autobuske linije ne funkcionišu, a skoro pa nema ni letova za BiH. Svjestan je, dodaje, da najveći problem za naše ljude predstavlja to što sad ne rade i što su u nekom obliku čekanja.

“To razumijem, i to jeste komplikovano. Ali ako birate između toga da ostanete ovdje i imate uslugu i zdravstveni sistem koji je na vrhunskom nivou ili da putujete ka BiH, gdje ipak naše institucije prvenstveno zdravstvene rade dobro, ali se u tehničkim kapacitetima ne mogu mjeriti sa Njemačkom, mi moramo da budemo odgovorni i da shvatimo da je ozbiljnost situacije takva da moramo da ostanemo ovdje. Prvenstveno da naše ljude ne bismo izlagali potencijalnom širenju virusa i da imamo tu svijest da naše kretanje doprinosi povećanju rizika i ugrožavanju zdravlja i života ljudi.”

On ističe i da je važno da ljudi znaju da će im biti omogućen ostanak u Njemačkoj, a papiri produženi, ali da je važno da se nadležnoj Kancelariji za strance jave na vrijeme, prije nego što im istekne rok do kojeg mogu da ostanu u Njemačkoj. U suprotnom se mogu suočiti sa brojnim problemima, ističe Kaluža.


{$excerpt:n}