Još jedna u osoba u Goraždu pozitivna na koronavirus, ovo je 126. slučaj u BiH

Prema informacijama Kantonalnog štaba to je bliži srodnik osobe kod koje je ranije utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

“Ova osoba se morala izolovati jer spada u rizičnu kategoriju”, informacija je Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde, piše “Klix”.

U ovom kantonu do sada su tri osobe zaražene koronavirusom, dok su dvije osobe koje su jučer testirane negativne, a riječ je o bližim srodnicima zaraženih.

Nakon što se broj zaraženih u RS-u s novim 31 slučajem popeo na 90, a u FBiH s ovim u Goraždu i prethodnim u Konjicu na 36, ovako to izgleda po gradovima:

Banja Luka – 64, Čelinac – 3, Laktaši – 6, Srbac – 1, Prnjavor – 2, Ribnik -1, Modriča – 2, Bosanska Dubica – 2, Prijedor – 1, Bijeljina-3, Bosanska Gradiška – 1 i Derventa – 1, Кneževo -3, Sarajevo – 3, Mostar – 6, Zenica – 4, Konjic – 11, Bihać – 4, Tešanj – 2, Orašje – 1, Goražde – 4, Novi Travnik – 1.

Dr.Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK Goražde ističe da je do sada 57 osoba sa porodicama u kućnoj izolaciji, kao i 62 osobe sa rješnjem federalnog inspektora.

Naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK, danas je počeo sa radom i volonterski servis čija je namjena pružanje pomoći pri kupovini osnovnih namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova osobama starijim od 65 godina i onima koji boluju od neke hronične bolesti.

Servis će pružati pomoć svim osobama sa zvanične liste koji imaju rješenja o izolaciji. Od 8 sati do 12 sati mogu zvati na broj 062/453-025.


{$excerpt:n}