Granična policija: Miješanje MUP-a RS u rad GP BiH je laž

Ističu da Granična policija BiH ima intenzivnu komunikaciju i koordinaciju kako s MUP-om RS-a, tako i s ministarstvima unutrašnjih poslova susjednih zemalja i s nadležnim tijelima, pogotovo u ovo vrijeme pandemije koronavirusa i migrantske krize, kada je međusobna pomoć i saradnja neophodna.

Nadalje, obavještavaju javnost da je operativno dežurstvo Granične policije BiH obaviješteno od MUP-a Srbije da zatvaraju sve svoje granične prijelaze i zabranjuju ulazak u Srbiju svim putnicima, uključujući i svoje državljane.

Nakon primljene obavijesti, direktor Granične policije BiH Zoran Galić naredio je operativnom dežurstvu Granične policije BiH da se obrati operativnom dežurstvu Srbije kako je njihova obavijest primljena k znanju, ali je ujedno i izdao naredbu da će svi državljani Srbije, koji se eventualno pojave na graničnim prijelazima prema Srbiji, nakon obavljenih graničnih provjera biti upućeni na teritorij Srbije.

Ovu naredbu direktor Galić je donio isključivo radi brige za javno zdravlje i sigurnost državljana Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Granične policije.


{$excerpt:n}